Telefoni ostaju u učionicama

 Anita Janković Rečević
Telefoni ostaju u učionicama

BANjALUKA - Iako su roditelji, škole i nadležne institucije svjesni negativnih posljedica koje sa sobom nosi prekomjerna upotreba telefona kod najmlađih, rješenje ovog problema se ni ne nazire jer izostaje jedinstven stav, a i odgovornost se prebacuje na nekog trećeg.

Pedagozi, logopedi i drugi stručnjaci koji se bave razvojem najmlađih sve su glasniji u tvrdnjama da zbog pretjerane upotrebe mobilnih telefona sve više djece ima problem sa govorom i održavanjem pažnje što dalje reflektuje poteškoćama u savladavanju školskog gradiva.

Direktor Aktiva osnovnih škola sa područja Šamaca, Modriče, Pelagićeva, Donjeg Žabara i Vukosavlja Zorica Vasiljević kaže da mobilni postaju ogroman problem za djecu, školu i cijelo društvo.

- Najpametnije bi bilo da se zabrani nošenje telefona u škole i to pitanje smo više puta pokretali, jer djeca kod kuće previše vremena provode uz ekrane, pa bi bar u školi trebalo da se druže, komuniciraju. Na posljednjem sastanku Savjeta roditelja naše škole o tom pitanju smo dugo diskutovali, ali bez konkretnog rješenja. Dio roditelja je za zabranu, dio, međutim, želi da u svakom momentu zna gdje mu je dijete - kazuje Vasiljevićeva, koja je i direktor OŠ “Sutjeska” u Modriči.

Iako je Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju RS zabranjena upotreba mobilnih telefona na nastavi, Vasiljevićeva navodi da đaci to mahom ne poštuju i da većina njih nađe način kako da ga koristi.

- Na nastavi krišom šalju poruke, surfuju na internetu, dopisuju se između sebe. Većina roditelja je svjesna ozbiljnosti problema, ali ne znaju šta da rade. I oni su nesnađeni u ovoj situaciji i treba im pomoć. Prednosti interneta su velike, ali šteta je veća - kategorična je ona.

Dodaje da škola kao obrazovna ustanova po ovom pitanju ne može učiniti mnogo, naročito ne bez saglasnosti svih roditelja.

- Rješenje ne možemo očekivati ni na višem nivou. Smatram da je zakon o zabrani nošenja telefona u školu na republičkom nivou nemoguć. Dovoljan je jedan moćan lobista kojem to ne odgovara i prijedlog nikada neće proći - kazala je Vasiljevićeva za “Glas”.

Ozbiljnosti problema svjestan je i direktor Aktiva osnovnih škola Laktaši, Srbac, Gradiška i Prnjavor Radoslav Savanović koji kaže da su jedno vrijeme praktikovali da đaci telefone drže na vidnom mjestu, okrenute naopako sa utišanim zvonom tokom nastave.

- Pokušavamo se boriti koliko možemo, ali za ovu pojavu koja je globalna treba naći sistemsko rješenje. Ključni su roditelji, ali oni nemaju rješenje i najlakše je reći neka škola to riješi. Mi jesmo tu da pomognemo u vaspitanju, ali mame i tate djecu prepuštaju telefonu i internetu najviše kod kuće jer im je tako najlakše - kazao je Savanović i dodao da je otuđenost samo jedna od posljedica korištenja telefona.

U Republičkom pedagoškom zavodu za “Glas” navode da putem medija saznaju o teškoćama koje se često predstavljaju kao posljedica upotrebe mobilnih telefona u periodu ranog razvoja djece.

- Istraživanje, koje bi se bavilo tom problematikom, ne možemo realizovati samo kapacitetima i u okviru naše nadležnosti, jer bi zahtijevalo angažovanje velikog broja stručnjaka različitih profila i obuhvat adekvatnog broja populacije - kažu u Zavodu.

Dodaju da su pojedine škole s ciljem rješavanja problema u svojim internim aktima definisale načine i procedure po kojima učenici ostavljaju mobilne u ormariće ili na neko drugo mjesto u toku nastave.

- Svaki napredak tehnike i tehnologije treba da nam služi kao olakšanje u svakodnevnom funkcionisanju, a ne kao gospodar naših života. Promocija pravilne upotrebe korištenja savremenih dostignuća nauke treba biti zadatak svih institucija u državi, ali ona mora krenuti iz osnovne ćelije društva, porodice. Djeca modele ponašanja nose iz porodice, a kasnije i iz vršnjačke grupe u kojoj rastu - rekli su u Zavodu.

Digitalni svijet

U Republičkom pedagoškom zavodu kažu da je od školske 2020/2021. u nastavni plan i program za osnovno vaspitanje i obrazovanje uveden predmet “Digitalni svijet” koji se izučava od 2. razreda. Dodaju da je u okviru nastave za navedeni predmet definisan sadržaj kojima se kod učenika nastoji razvijati i njegovati pravilan odnos prema savremenim tehnologijama.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana