Tekstilni otpad će biti vraćen u Italiju, čeka se dozvola

Srna
Foto: Velibor Tripić

SARAJEVO - Tekstilni otpad koji je preuzeće "Krom reciklaža" Drvar deponovalo na području Drvara, Bihaća i okoline Sarajeva biće vraćen u Italiju, odakle je i uvezen, rekla je Srni ministar ekologije i turizma Federacije BiH /FBiH/ Edita Đapo.

"Obratili smo se resornom ministarstvu u Italiju i dok dobijemo dozvolu od njih da se vrati otpad, biće naloženo preduzeću žKrom reciklažaž da vrati sve u Italiju. Ukoliko on ne bude htio, onda će to morati uraditi italijanska kompanija", pojasnila je Đapo.

Ona je rekla da je Ministarstvo ekologije i turizma FBiH poništilo uvoznu dozvolu preduzeću "Krom reciklaža" iz Drvara, te da je angažovana Federalna uprava za inspekcijske poslove da pronađe sve lokacije na koje je otpad deponovan.

"Prema saznanjima, osim u Drvar, jedan kamion je otišao za Bihać, a drugi je ovdje negdje oko Sarajeva istovaren. Kako sam obaviještena grešku je napravio kantonalni inspektor jer nije dozvolio da otpad bude odložen tamo gdje je trebao biti, pa su samim tim i špediteri i preduzeće žKrom reciklažaž napravili prekršaj", istakla je Đapo.

Opštinsko vijeće Drvara donijelo je, na sjednici 6. jula, zaključke da hitno bude izmješten otpad dovezen iz Italije u ovu lokalnu zajednicu, te da se Agencija za istrage i zaštitu BiH uključi u istragu u vezi sa cjelokupnim procesom u vezi sa dopremanjem otpada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana