Tegeltija, Kadrić: Izgradnja auto-puteva nezamisliva bez Brčko distrikta

Srna
Tegeltija, Kadrić: Izgradnja auto-puteva nezamisliva bez Brčko distrikta

BRČKO - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je izgradnja auto-puteva u BiH nezamisliva bez Brčko distrikta, te da bi jedna dionica trebala da prolazi kroz Brčko od zapada prema istoku, a druga od juga prema sjeveru.

Tegeltija je rekao da je važno da se Brčko opredijeli za svoje trase, uvažavajući Republiku Srpsku i Federaciju BiH, te da očekuje da će do septembra distrikt riješiti problem planske dokumentacije u vezi sa izgradnjom trasa nakon čega slijedi eksproprijacija zemljišta i izrada projektne dokumentacije.

“Ono što očekujemo je da te dionice stavimo u mrežu regionalnih i važnih puteva u BiH i da za taj dio Brčko distrikt dobije grant sredstva. BiH za gradnju većine dionica na koridoru Pet C dobija grant sredstva”, rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare u Brčkom nakon sastanka sa zvaničnicima distrikta.

Govoreći o rekonstrukciji mosta preko rijeke Save koji povezuje Brčko i Gunju, Tegeltija je rekao da će u septembru biti potpisan sporazum sa Hrvatskom, kako bi se taj posao što prije završio i omogućio teretni saobraćaj preko mosta.

Tegeltija je istakao da je distrikt sada najbolje pozicioniran kada je u pitanju procenat dodjele vakcina protiv virusa korona i da će isporuka biti nastavljena.

“Do sada je u BiH došlo 1.600.000 doza vakcina, što znači da je do sada obje doze vakcina moglo da primi oko 800.000 ljudi. Nažalost, to nije urađeno. Sada je važno da se počne masovna vakcinacija i da se priđe građanima”, zaključio je Tegeltija.

Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić rekao je da je na sastanku dogovoreno da se distrikt Brčko od sada intenzivnije uključi u dobijanje povoljnih kredita od međunarodnih finansijskih institucija, u čemu će imati podršku Savjeta ministara, kao i u izgradnji velikih infrastrukturnih projekata na teritoriji distrikta.

Sastanku Tegeltije i zvaničnika distrikta prisustvovao je i ministara komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana