Tanasić: Promovisati srpski jezik u drugim evropskim kulturama

Srna
Tanasić: Promovisati srpski jezik u drugim evropskim kulturama

BEOGRAD- Predsjednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika Sreto Tanasić izjavio je, povodom Dana evropskih jezika, da je i srpski jezik evropski i da ga treba više promovisati u drugim evropskim kulturama.

-Dan evropskih jezika nas poziva da čuvamo i njegujemo jezike i kulture na njima, a mi smo ozakonili razaranje srpskog jezika i na njemu stvarane kulture - naveo je Tanasić za Srnu.

Tanasić, koji je i dopisni član Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS), podsjetio je da je Savjet Evrope je 2001, u evropskoj godini jezika, proglasio 26. septembar za Dan evropskih jezika da bi se sačuvali i razvijali evropski jezici, kako veliki tako i mali.

On je istakao da su osnovni ciljevi predstavljanje bogatstva jezičkih i kulturnih raznolikosti, povećanje interesa za učenje različitih evropskih jezika radi podizanja nivoa međujezičkog i međukulturnog razumijevanja i, u vezi s tim, radi učenja i poznavanja različitih jezika, što je prihvatljivo i sa srpskog stanovišta.

Tanasić navodi da ovim povodom treba reći, i malo glasnije, da je i srpski evropski jezik, te skrenuti pažnju i na važnost da Srbi brinu o njemu kao i jednom od evropskih jezika i na prijeku potrebu da se uredi srpska jezička situacija, što danas nije slučaj.

-Da li radimo na promociji srpskog jezika i kulture na njemu stvorene kod evropskih naroda kad je on i kod kuće zapušten, a ćirilica bila sistematski potiskivana? Ni na ovaj dan ne znamo uprijeti prstom u te ciljeve, već ćemo samo ili uglavnom govoriti o potrebi i važnosti učenja drugih evropskih jezika, što nije sporno - istakao je Tanasić.

Ocijenio je da se kod Srba još uvijek jače drži ona jezička politika koja vodi ka unižavanju, razaranju i ponižavanju srpskog jezika i ćirilice, a najočitiji dokaz za to u Srbiji jeste usvajanje i sprovođenje Zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji je u direktnoj suprotnosti i sa ciljevima sa kojim je utvrđen današnji praznik.

- Nijedan evropski dokumenat nije tražio da on bude takav, da ozakonjuje urušavanje srpskog jezika i kulture na njemu stvarane kroz hiljadu godina, s pisanim spomenicima koji idu u sam vrh svjetske kulturne baštine, našeg srpskog kulturnog obrasca. Kad bismo tim zakonom to uništili, što vjerujem da se neće desiti, s čim bismo mi to išli u Evropu? - pita Tanasić.

On je podsjetio da Odbor za standardizaciju srpskog jezika, najviše svesrpsko i sveinstitucionalno stručno tijelo, ne može biti zadovoljan položajem srpskog jezika i ćirilice u Srbiji i drugdje gđe je on maternji jezik, jer ne postoji osmišljena jezička politika, u skladu s prilikama, koja je u uređenim zemljama jedan od stubova nacionalne politike i utvrđuje se i sprovodi u saradnji struke i države.

-Ako srpski jezik nema status kakav treba da ima kao nacionalni jezik ni u Srbiji, na nekim drugim stranama, on je i vrlo ugrožen, onda na ovaj dan ne možemo reći da smo na tragu ciljeva koji su za ovaj praznik vezani. A i ćirilica je jedan od najznačajnijih znakova njegovih i znak srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta - istakao je on.

Naveo je da se na ovaj dan ne može zaobići ni dan evropskih jezika i kultura, te da je potrebno da se usavršava i njeguje srpski jezik i kultura na njemu stvarana i da predstavljaju ostatku Evrope.

-A u ovom milenijumu je na djelu bezočno i sistematsko prisvajanje srpskog kulturnog nasljeđa nastalog u srpskom narodu i na srpskom jeziku. To je vrlo aktuelno danas i u Republici Srpskoj, mada nije samo njen problem, širi je - naglasio je Tanasić.

Tanasić je ukazao da se u današnjem Sarajevu srpski spomenici, svjetovne i sakralne prirode, nastali na terenu srednjovjekovnih srpskih Huma i Bosne proglašavaju “kulturnim dobrom države BiH, kakvom žele da je stvore Bošnjaci”.

On je istakao da se protiv toga treba boriti sistematizovano opisujući i proučavajući te spomenike i predstavljajući ih, publikujući tako opisane, kako srpskoj tako i svjetskoj naučnoj i kulturnoj javnosti.

-Jedino tako se neće desiti da sutra budu predstavljani kao tuđi, uz naše ćutanje, što je podrška tim krađama i falsifikatima. Struka je rekla šta treba činiti, a za to je potrebno da uz struku stane država. Ne možemo reći da se za to ne može naći novac, ni u Srpskoj ni drugdje. Ovo je problem svesrpskog značaja - naglasio je Tanasić.

Ukazao je da se kod Srba još uvijek u dijelu kulturnih elita, posebno birokratskim povlači duh samoporicanja, podržan sa strane, pa se zazire od svakog pomena srpskog.

Kad se govori o evropskoj kulturi, Tanasić je istakao da su Srbi narod koji se može pohvaliti da je u tu kulturnu riznicu unio vrijedno djelo budući da neki srpski spomenici kao što je Miroslavljevo jevanđelje spadaju među najskuplje dragulje evropske i svjetske kulturne baštine.

-Ako bismo dozvolili da se primjenjuje Zakon o rodnoj ravnopravnosti onakav kakav je usvojen u Srbiji i da se onda širi na cjelokupnom srpskom nacionalnom i jezičkom prostoru i ako bismo ćutke gledali ovo masovno bezočno prisvajanje srpske pisane baštine, mi bismo od takvog naroda postali – narod bez kulture, koji ničim nije zadužio ovu Evropu, koja danas ne brani takve krađe i falsifikate - naveo je Tanasić.

On smatra da srpski narod ideju Dana evropskih jezika mora iskoristiti, jer njegovi ciljevi su podrška da svoje sačuvaju, njeguju i predstavljaju Evropi kao svoje kulturno blago u toj evropskoj kulturnoj riznici.

Tanasić je naveo da su mnogi mali jezici ugroženi, da ni srednji nisu dovoljno zaštićeni, te da ni veliki evropski jezici, koji se vode kao svjetski, nisu danas ravnopravni. On je ukazao i na činjenicu da je engleski jezik postao dominantan, mada je broju govornika tek na četvrtom mjestu, poslije ruskog, njemačkog i francuskog.

-Potrebno je da se mali narodi sa svojim kulturama ne vezuju isključivo za jedan jezik, što je u dobroj mjeri i srpski slučaj danas. Uravnotežen odnos prema svjetskim jezicima je i naš, srpski interes. Takođe, upoznavanje i drugih manjih i srednjih evropskih jezika. Što se tiče učenja evropskih jezika, u Srbiji se danas na univerezitetima izučava priličan broj i tih jezika - rekao je Tanasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana