Svi osnovci, osim u Trebinju i Gacku, od danas u školskim klupama

GS
Svi osnovci, osim u Trebinju i Gacku, od danas u školskim klupama

BANjALUKA - Nastava za učenike od prvog do devetog razreda u Republici Srpskoj od danas će se odvijati u prostorijama osnovnih škola, a za srednjoškolce će i dalje biti organizovana na daljinu, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Republički štab za vanredne situacije donio 9. aprila odluku da se učenici osnovnih škola od šestog do devetog razreda vrate u školske klupe. Ranijim zaključkom Republičkog štaba učenici osnovnih škola od prvog do petog razreda vratili su se u školske klupe u utorak, 6.aprila.

U osnovnim školama u Trebinju i Gacku dalje će biti organizovana nastava na daljinu, nakon što je takvu odluku donijeli lokalni štabovi za vanredne situacije.

- Zadužene su sve vaspitno-obrazovne ustanove i gradski i opštinski štabovi za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj da, u skladu sa epidemiološkom situacijom, redovno obavještavaju Ministarstvo, te ukoliko bude potrebno dostave prijedlog za obustavljanje nastave u školama i prelazak na odvijanje nastave na daljinu - navedeno je u saopštenju.

Dodaju da prijedlog za obustavljanje nastave u školama može da obuhvata sve škole na području određene jedinice lokalne samouprave ili samo određene škole sa ili bez područnih odjeljenja.

Ministarstvo je saoptilo i da se nastavlja sa organizacijom proširenog programa produženi boravak i jutarnje čuvanje, kao i svih sportskih i drugih aktivnosti školske djece i omladine u prostorijama osnovnih škola u Republici Srpskoj.

Iz Ministarstva su napomenuli da su sve škole dužne da se pridržavaju svih mjera i preporuka, te dda organizuju rad u skladu sa aktima koji su i dalje na snazi.

Zaključak štaba je i da se od danas do 19. aprila dozvoljavaju organizovane rekreativne i trenažne aktivnosti sportskih organizacija i sportista u grupama do 30 lica, kao i profesionalne takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista, ali bez prisustva publike ili drugih lica koja organizatori nisu akreditovali, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Od danas do 19. aprila u autobusima u kojima se obavlja prevoz lica u međugradskom drumskom saobraćaju broj lica koji se prevozi ne može biti veći od broja registrovanih mjesta za sjedenje.

U autobusima u kojima se obavlja prevoz lica u gradskom i prigradskom drumskom saobraćaju popunjenost ne može biti veća od 50 odsto od kapaciteta autobusa mjesta za stajanje i mjesta za sjedenje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana