Svetosavska nagrada za 40 godina prosvjetnog rada Ljubimku Kataniću iz Skelana

Srna
Foto: srna

SREBRENICA - Profesor razredne nastave u Osnovnoj školi "Kosta Todorović" u Skelanima Ljubimko Katanić, koji je navršio 40 godina radnog staža od kojih 37 u prosvjeti, jedan je od 42 prosvjetna radnika nagrađena Svetosavskom nagradom Ministarstva prosvjete i kulture za školsku 2020/21. godinu.

Katanić je rekao Srni da je cijelog života učio da bi mogao učiti druge, te da mu je Svetosavska nagrada satisfakcija ili priznanje za četrdesetogodišnji rad u prosvjeti. 

Završio je Pedagošku akademiju i počeo raditi kao učitelj, odnosno nastavnik razredne nastave, a kasnije se doškolovao da bi zadovoljio nove uslove za rad u prosvjeti i završio je Pedagoški fakultet 2010. godine, a 2014. godine i master studije. 

Izuzev tri godine rada u bivšoj opštini Skelani, radni vijek je proveo u učionici izvodeći brojne generacije učenika od kojih su mnogi završili visoke škole i obavljaju razne, veoma složene i odgovorne poslove širom svijeta. 

Jedan četvorogodišnji mandat bio je i direktor škole u Skelanima, a cijeli radni vijek posvetio je prosvjeti i obrazovanju mladih i u najtežim ratnim godinama. 

Katanić kaže da je srećan što se našao među nagrađenima i zahvalio je kolegama i kolektivu u kojem je zaposlen što su ga predložili za to visoko priznanje, kao i Pedagoškom zavodu i Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske koje je taj prijedlog prihvatilo. 

"Moje ime poznato je u pedagoškom zavodu i resornom ministarstvu jer godinama sam s njima sarađivao i radili smo na unapređenju prosvjetne prakse i čini mi se da je nagrada došla u pravo vrijeme i u prave ruke, budući da mi nedostaju još tri godine do sticanja uslova za penzionisanje", rekao je Katanić. 

On je istakao da su rezultati njegovih učenika na raznim takmičenjima i sekcijski rad posebno doprinijeli da je kandidovan i izabran za ovu nagradu. 

Njegovi učenici su, kaže, godinama postizali zapažene rezultate na regionalnim takmičenjima, a u posljednje četiri godine on vodi saobraćajnu sekciju u školi u čemu bilježe odlične rezultate. 

"Redovno naši učenici učestvuju na republičkom takmičenju u saobraćaju, a jedna učenica je prije dvije godine i pobijedila na tom takmičenju, što je izuzetan rezultat za našu malu školu i to je takođe, doprinijelo da dobijem ovu nagradu", zaključio je Katanić. 

Svetosavska nagrada, koja se sastoji od Svetosavske povelje i novčane nagrade, ovogodišnjim dobitnicima biće dodijeljena na svečanoj manifestaciji koja će biti upriličena 28. januara 2022. godine u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana