Svetosavska akademija u Brčkom: Da narod živi u svetosavskoj ljubavi i jedinstvu

Srna
Svetosavska akademija u Brčkom: Da narod živi u svetosavskoj ljubavi i jedinstvu

BRČKO- Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poželio je na Svetosavskoj akademiji u Brčkom da srpski narod u distriktu živi u svetosavskoj ljubavi i jedinstvu.

- To je naš ideal, ideal simfonije nemanjićke i svetosavske, jer Sveti Sava je u srednjovijekovnoj državi ustanovio simfoniju države i crkve. Da bude dvoglavi orao sa jednom krunom - poručio je episkop Fotije.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je da ovakve manifestacije omogućavaju da srpski narod obilježi jedan od najznačajnijih praznika.

-Vizija Svetog Save jeste temelj našeg duhovnog napretka. Mislim da je to naročito značajno u vremenu globalizacije. Dražava i naša crkva su viši sistem naše vrijednosti i sve što radimo treba da bude mjereno tim aršinima - istakao je Milić sinoć u Domu kulture.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) "Prosvjeta" Brčko Dragan Tomić napomenuo je da je Savindan školska slava čije obilježavanje je prekinuto u brčanskim školama formiranjem distrikta.

- Učinićemo sve što je u našoj moći da to opet bude školska slava djece pravoslavne vjeroispovijesti i da ih što više učestvuje u priredbama - rekao je Tomić novinarima.

SPKD "Prosvjeta" dodjelilo je svestosavske nagrade episkopu Fotiju i gradonačelniku Miliću za njihov doprinos duhovnom, prosvjetnom i kulturnom razvoju srpskog naroda, kao i za razvoj nauke i umjetnosti u distriktu.

Organizator Svetosavske akademije u Brčkom bili su SPKD "Prosvjeta" i Srpska pravoslavna crkva.

U okviru bogatog kulturnog programa srpski glumac Petar Božović govorio je tekst Svetog vladike Nikolaja Stanimirovića i zajedno sa publikom pročitao njegovu "Pokajnu molitvu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana