Sveti Vasilije Ostroški proslavljen u Blagaju kod Mostara

Srna
Foto: Srna

MOSTAR - Crkva Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u Blagaju kod Mostara proslavila je danas svoju hramovnu slavu.

Liturgiju su služili paroh mostarski Radivoje Krulj, paroh blagajski Branimir Borovčanin i sveštenici Duško Kojić i Nebojša Radić.

Slava je obilježena uz prisustvo manjeg broja vjernika nego što je to uobičajeno jer su još na snazi epidemiološke mjere zbog pandemije virusa korona.

Krulj je u besjedi nakon službe zahvalio svima i čestitao praznik, te još jednom poučio narod o životu i djelima Svetog Vasilija.

Borovčanin je rekao da se Svetom Vasiliju Ostroškom i Tvrdoškom Čudotvorcu vjernici mole za spasenje svih i da je taj svetitelj zaštitnik ove parohije.

„Služba je protekla u domaćinskoj atmosferi i prikupljanju sredstava za člana naše zajednice kojem je potrebna operacija. Ljudi su i danas pokazali milosrđe i jedinstvo", istakao je Borovčanin.

U blagajsku crkvu idu vjernici iz svih južnih mostarskih naselja, pa i cijelog Mostara, a i danas su posvjedočili da je ovo za njih veliki dan jer je Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški svetac koji vijekovima čuva srpsku Hercegovinu i njen vjerni narod i koji se posebno poštuje, svetkuje i proslavlja.

Crkva Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju izgrađena je 1893. godine, a minirana je i zapaljena u junu 1992, u vrijeme kada su stradali svi pravoslavni hramovi u dolini Neretve.

Obnovljena je i osveštana u avgustu 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana