Svečanost u Tukovima kod Prijedora: Vladika Jefrem osveštao novoizgrađeni hram

Snežana Tasić
Svečanost u Tukovima kod Prijedora: Vladika Jefrem osveštao novoizgrađeni hram

Prijedor - Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem osveštao je juče u Tukovima kod Prijedora novoizgrađeni hram posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju, te predvodio litiju i služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

Izgradnja hrama je počela oktobra 2011. godine, kada su podignuti i osveštani temelji. Godine 2015. kupljena su i osveštana tri nova zvona, a juče je uslijedilo i osveštanje hrama. Protojerej stavrofor Ranko Maletić rekao je da je ovo veoma značajno za mještane Tukova koji nikad prije nisu imali hram.

- U crkvu treba ići, Bogu se moliti, molitve prinositi, jer džaba su hramovi ako ne budu puni vjernika - rekao je Maletić.

Kum crkve Milanko Inđić, kojem je vladika Jefrem simbolično predao ključeve crkve, rekao je da kumuje četvrti put, od čega tri puta ovom hramu.

- Prvi put to je bilo 2011. godine za temelje, drugi put 2015. godine za zvona i sada, a kumovao sam i u hramu u Lušci Palanci gdje sam rođen. Mnogo mi to znači - rekao je Inđić, koji je rodom iz Lušci Palanke kod Sanskog Mosta, a u Tukovima živi od 1999. godine.

Naselje Tukovi ima oko 900 domaćinstava, a oko 300 porodica bilo je prisutno u hramu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana