Svečanom akademijom obilježeno 29 godina rada Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Srna
Svečanom akademijom obilježeno 29 godina rada Univerziteta u Istočnom Sarajevu

ISTOČNO SARAJEVO - Univerzitet u Istočnom Sarajevu je za 29 godina rada svojim djelovanjem i energijom prednjačio u mijenjanju na bolje opšteg ambijenta grada Istočno Sarajevo i Republike Srpske, izjavio je rektor Milan Kulić.

Kulić je na Svečanoj akademiji u Istočnom Sarajevu istakao da je Univerzitet tokom 29 godina rada postigao impozantne rezultate.

"Univerzitet u Istočnom Sarajevu je prvi u BiH prošao akreditaciju 2013. godine, što dovoljno govori o kvalitetu nastave. Iste godine je potpisan Kodeks o etici u istraživanju, čime su istraživači dovedeni u istu ravan sa svim ostalim u svijetu, dok je 2017. godine bio dobitnik Loga izvrsnosti", rekao je Kulić.

On je napomenuo da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu prvi koji je ove godine potpisao sporazum o saradnji sa Univerzitetom u Đilinu u Kini, koji, između ostalog, podrazumijeva i izdavanje dvojnih diploma.

Kulića je ukazao da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu upisao prvu generaciju studenata koji slušaju predavanja na engleskom jeziku na studentskom programu medicine u Foči, a da je u proceduri da iduće godine prva generacija sluša nastavu na enegleskom jeziku na studentskom programu stomatologija.

"Opredjeljenje Univerziteta je da i drugi studentski programi upisuju studente koji će slušati nastavu na engleskom jeziku", rekao je Kulić.

On je naveo da Vlada Republike Srpske vodi računa o Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i da su 29 godina obezbjeđeni svi prostorni kapaciteti.

Kulić podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske 1992. godine donijela odluku o izdvajanju visokoškolskih ustanova u Sarajevu i stvaranju univerziteta Republike Srpske, kao i prijedlog Vlade da se vodi računa o regionalnoj zastupljenosti i disperziji prilikom lociranja pojedinih fakulteta.

Prema njegovim riječima, tom odlukom se spriječilo iseljavanje stanovništva sa ovih prostora Republike Srpske, odnosno njeno demografsko, kulturno i ekonomsko pražnjenje.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, kome je na Svečanoj akademiji dodijeljena Povelja Univerziteta za izuzetan doprinos u njegovom razvoju, izrazio je zadovoljstvo što je manifestacija kojom se obilježava krsna slava i Dan Grada Istočno Sarajevo poistovijećena sa obilježavanjem 29 godina rada Univerziteta.

"Gradska uprava i opštine u sastavu Grada Istočno Sarajevo i Unverzitet su jedno. Rastu jedno uz drugo, uzajamno se pomažu, razumiju jedni druge. Pored opština i grada, Univerzitet je taj koji je nosilac razvoja i treba da diktira priču na područja grada. Kako je rastao grad tako je rastao i Univerzitet, ali i Republika Srpska", rekao je Ćosić.

On je izrazio nadu da će iduće godine za veliki jubilej - 30 godina rada Univerziteta u Istočnom Sarajevu biti završen objekat Fakulteta fizičke kulture u Palama, objekat Rekotrata i Muzičke akademije sa koncertnom dvoranom i novi studentski dom u Istočnom Novom Sarajevu.

"Time ćemo na području grada imati riješene sve smještajne kapacitete Univerziteta i ostaje ono što je uvijek prisutna borba za što više studenata, ali i da oni izađu sa dobrim znanjem", dodao je Ćosić.

Profesor Dražen Kosorić sa Muzičke akademije, koji je dobio priznanje za posebne rezultate u umjetničkom radu u 2020. godini, izrazio je zadovoljstvo jer je nagradu dobio u kući u kojoj radi, što je poseban osjećaj i znak da su kolege prepoznale doprinos.

Tokom akademije povelje za istaknuti rad i dostignuća dodijeljene su Sandri Ivanović, Zoranu Ljuboji, Ljerki Jeftić, Desanki Trakilović, Obradu Spaiću, a naknadno će biti uručeni Ljubici Đukanović i Mirku Sajloviću.

Student Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Nadežda Drašković, koja se obratila u ime studenata kojima su uručene plakete za ostvarene najbolje rezultate u akademskoj 2020/2021. godini, istakla je da svako učenje i uspjeh zahtijevaju mnogo truda i rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana