Svečane haljine i odijela čekaju bolja vremena

Anita Janković Rečević
Svečane haljine i odijela čekaju bolja vremena

BANjALUKA - Tradicionalna proslava maturskih večeri izostaće u većini srednjih škola u Republici Srpskoj, jer maturanti na ispit zrelosti ne žele u grupama do 50 učenika, zbog čega će oproštaj od srednjoškolskih dana mahom organizovati na izletištima.

Republički štab za vanredne situacije donio je odluku kojom se od 1. juna učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola dozvoljava proslava maturskih večeri. Prema toj odluci škole su obavezne da organizuju zabave u skladu sa mjerama koje su na snazi, odnosno da broj osoba na jednom mjestu ne prelazi 50. Kako tradicionalno matursko veče podrazumijeva daleko veća okupljanja od trenutno dozvoljenog, defile maturanata kroz glavne ulice gradova, slikanje sa porodicom i prijateljima, što u ovim okolnostima nije moguće, brojni svršeni srednjoškolci su se odlučili za neformalni vid proslave na nivou odjeljenja.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije i direktor Građevinske škole u Banjaluci Ljuban Bajić kaže da je nemoguće organizovati tradicionalnu svečanu zabavu uz poštovanje svih mjera zaštite od virusa korona, zbog čega će ona mahom izostati.

- U petak smo održali sastanak aktiva i većina direktora je rekla da njihovi učenici nisu za proslavu mature pod ovim okolnostima. U Ekonomskoj školi u Banjaluci se, na primjer, samo sedam odsto maturanata izjasnilo za organizaciju zabave, a banjalučki gimnazijalci su jednoglasno odlučili da samoinicijativno odu na vikendicu ili izletišta - priča Bajić.

Prema njegovim riječima, želja maturanata je da svi slave zajedno, da defiluju kroz grad, što i jeste poenta maturske večeri.

- Proslava mature pod ovakvim okolnostima je i užasno skupa varijanta, što je razlog više da zabave ne bude. Banjalučka Tehnička škola ima 16 odjeljenja maturanata i prema ovim mjerama oni bi trebalo da slave 16 večeri, što bi značilo da bi muzički bend morali platiti 16 puta, što je nemoguće - kategoričan je Bajić.

Predsjednica Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije i direktorica Ugostiteljsko-ekonomske škole u Prijedoru Valentina Sovilj kaže da 95 odsto maturanata škole na čijem je čelu nije za proslavu mature.

- Ogromna većina učenika ne želi da slavi pod dozvoljenim uslovima, tako da proslave za sada neće biti. Čekamo neke bolje dane, a svečana proslava možda bude za neku godišnjicu mature. Kada su u pitanju maturanti drugih škola na području prijedorske regije, kolege još vrše anketiranja. Ideja gimnazijalaca je da matursko veče organizuju u avgustu - istakla je Sovilj.

Svečane proslave odrekli su se i maturanti trebinjske gimnazije “Jovan Dučić”, koji su novac namijenjen za svečane haljine i odijela donirali sugrađaninu Miodragu Jahuri, koji je u teškoj materijalnoj situaciji.

- Naša škola ima 91 maturanta, što znači da bi morali slaviti dvije večeri. Dijeliti učenike je vrlo nezahvalno, smatramo da bi time devalvirali matursko veče, koje je kruna srednjoškolskog obrazovanja - rekao je direktor trebinjske gimnazije Mišo Pešić i dodao da je jedno odjeljenje organizovalo večeru u restoranu na kojoj se oprostilo od profesora.

Relaksiranje mjera

Direktorica dobojske Gimnazije “Jovan Dučić” Svjetlana Telebak kaže da su zakazali termin u ugostiteljskom objektu za 12. jun, ali ako trenutne mjere ostanu na snazi, proslave najvjerovatnije neće biti.

- Po sadašnjim instrukcijama nadležnih ne znamo kako da izvedemo tu zabavu. Ovo je pat pozicija za nas. Očekujemo u narednim danima da Republički štab dozvoli okupljanje 100 osoba. U tom slučaju bismo se mogli organizovati i slaviti, jer imamo svega 65 maturanata - rekla je Telebakova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana