Svaki pedalj oranica biće zasijan

M. L.
Svaki pedalj oranica biće zasijan

BANjALUKA - Stanovnicima Srpske starosti do 75 godina koji žive na selu biće omogućeno da izlaze s obzirom na to da je proljećna sjetva počela i da treba obezbijediti više domaće hrane usljed širenja virusa korona, a ratari poručuju da će svaki pedalj oranica biti zasijan.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je juče da će stanovnicima do 75 godina koji žive na selu biti omogućeno da nesmetano obavljaju poljoprivredne djelatnosti.

Tu odluku pozdravljaju u udruženjima poljoprivrednika i dodaju da od svojih članova očekuju da ovu mjeru nadležnih ne zloupotrebljavaju te da dozvoljeno kretanje koriste u smislu odlaska u bašte i njive gdje je u toku sjetva povrća.

- Svi apeluju da treba povećati sjetvene površine, a imajući u vidu činjenicu da je na selima mahom starije stanovništvo, ovakva mjera je bila za očekivati - rekao je za “Glas Srpske” predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković.

On je dodao da sjetva povrća uveliko traje, a da sjetva kukuruza, soje i suncokreta još nije počela jer je zemljište dosta hladno.

- Čim vremenski uslovi dozvole počeće sjetva i tih jarih kultura, a po svemu sudeći brazda pod kukuruzom biće značajno duža nego prethodnih godina - kazao je Marinković i naglasio da se ne treba uzdati u uvoz hrane, već zasijati svo obradivo zemljište.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana