Sutra obilježavanje 30 godina od smrti 12 beba u Banjaluci

Srna
Sutra obilježavanje 30 godina od smrti 12 beba u Banjaluci

BANjALUKA - Odgovornost za zločin nad 12 beba u Banjaluci, počinjen 1992. godine, isključivo snosi međunarodna zajednica, izjavio je danas predsjednik Republičke organizaije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić i najavio da će sutra biti obilježeno 30 godina od smrti beba koje su preminule usljed nedostataka kiseonika.

"Nehumanost svjetskih moćnika uzrokovala je gašenje jednog po jednog života. Ovaj svijet napustilo je tada 12 beba. Trinaesta beba je svoju bitku za život izgubila nakon 14 godina, a četrnaestoj je ovo ostavilo posljedice koje će nositi cijeli život", istakao je Lazić.

Lazić je napomenuo da je ova arogancija ublažena hrabrošću pilota, a konačno prekinuta akcijom Vojske Republike Srpske probojem koridora života, nakon čega je uspostavljena kopnena veza sa Srbijom i omogućen transport neophodnog kiseonika.

Lazić je istakao da srpski narod i Republika Srpska nikada ne smiju zaboraviti taj zločin.

On je najavio da će sutra u organizaciji Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila u Banjaluci biti obilježeno 30 godina od smrti 12 beba u Univerzitetskom kliničkom centru Banjaluka, koje su preminule usljed nedostatka kiseonika.

Kod Spomenika 12 beba na Novom groblju u 10.00 časova biće služen parastos i položeno 12 ruža, u 11.00 časova biće položeno cvijeće i na Spomen-obilježje "Život", pored zgrade "Pošta Srpske", a u 11.15 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika.

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN, u maju i junu 1992. godine, bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana