Sutra izricanje presude za zločine nad Srbima na području Hadžića

Srna
Sutra izricanje presude za zločine nad Srbima na području Hadžića

Sarajevo - U Sudu BiH sutra će biti izrečena presuda osmorici optuženih za zločine nad Srbima u logoru "Silos", kasarni "Krupa" i Osnovnoj školi "9. maj" na području opštine Hadžići.

Tužilaštvo BiH tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Halida Čovića, Bećira Hujića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera za nečovječno postupanje, nanošenje fizičke i duševne patnje zatvorenicima u logorima na području hadžićke opštine.


U završnoj riječi Tužilaštvo BiH je zatražilo da sva osmorica optuženih budu proglašeni krivima.

Tvrdnje iz navoda optužnice da je srpsko stanovništvo opštine Hadžići nezakonito privođeno i zatvarano u logore u kojima su vladali nehumani uslovi, te premlaćivano i tjerano na prinudni rad, Tužilaštvo je dokazivalo saslušanjem 77 svjedoka i izvođenjem više od 1.400 materijalnih dokaza.

Dokazni postupak Tužilaštva BiH trajao je oko tri godine, a većina svjedoka su bivši zatvorenici koji su govorili o zarobljavanju, dovođenju u logore i zlostavljanju.

Odbrane optuženih zatražile su njihovo oslobađanje, a saslušanjem 75 svjedoka i ulaganjem velikog broja materijalnih dokaza nastojale su dokazati da su oni svoje funkcije obavljali u skladu sa zakonom i uslovima koji su vladali u ratu.

Đelilović je u vrijeme na koje se odnosi optužnica bio predsjednik Skupštine opštine Hadžići, te Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva opštine, Čović načelnik Stanice javne bezbjednosti Hadžići i član Kriznog štaba, a Šabić komandir policije u Pazariću.

Kazić je bio komandant Devete brdske brigade takozvane Armije BiH, dok su Hujić i Čović bili upravnici i zamjenici upravnika logora "Silos". Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u "Silosu" i upravnik logora u magacinu u kasarni "Krupa", a Nermin Kalember stražar u "Silosu".

Izricanje presude zakazano je za 9.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana