Susret bivših studenata Mašinskog fakulteta u Banjaluci okupio 150 inženjera: Evocirali uspomene i razmijenili iskustva

Miloš Vasiljević
Susret bivših studenata Mašinskog fakulteta
Foto: Velibor Tripić | Susret bivših studenata Mašinskog fakulteta

BANjALUKA - Bivši studenti banjalučkog Mašinskog fakulteta, a sada inženjeri sa ozbiljnom reputacijom organizovali su danas druženje u amfiteatru, odakle je sve i krenulo. Evocirali su uspomene ali i iskazali želju da svako na svoj način pomogne visokoškolskoj ustanovi u kojoj su stekli znanje, ali i diplomu.

Bilo je ovo prava prilika  i za susrete starih prijatelja, za neke i nakon pune tri decenije.

Osim inženjera iz zemlje, tu su bili i oni koji su iz daleke Amerike, ali i skandinavskih zemalja došli prvim letom, kako bi svojim prisustvom uveličali ovaj događaj.

Nikola Lovrić stigao je iz Osla isključivo zbog ovog događaja. Za "Glas" kaže da se sekund nije dvoumio da dođe kada je čuo da se  organizuje susret.

- Odavde sam otišao krajem, sada već davne 1988. godine. Ovakvi susreti su neprocjenjivi, tu su kolege sa kojima sam studirao. Toliko toga se promijenilo, ovo je emotivan dan za sve nas - rekao je Lovrić.

Dekan Mašinskog fakulteta Aleksandar Milašinović rekao je za "Glas Srpske" da je grupa inženjera odlučila da organizuje druženje, a koliko je ozbiljan skup govori činjenica da je njih 150 napunilo amfiteatar.

- Ovo je svečano druženje svih generacija, razmijenićemo iskustva da vidimo gdje se ko nalazi i da vidimo kako mogu pomoći fakultetu. Mnogi su od njih uspješni privrednici, a trebaju i inženjerski kadar - rekao je Milašinović te dodao da je ovo tek početak razmjene dobrih ideja.

Jedan od inicijatora ovog skupa Drago Talijan kazao je da mašinski inženjeri imaju lijepu tradiciju okupljana, te će tamo biti i u budućnosti.

- Na početku smo se okupljali generacijski, a sada su tu svi koji su završili Mašinski fakultet u Banjaluci. Danas smo neke  ljude vidjeli nakon dugo godina. I u budućnosti spremni smo da uspostavmo dobru saradnju sa fakultetom - rekao je Talijan.

Rektor Univerziteta u Bihaću i bivši student ovog fakulteta Fadil Islamović naglasio je da su se nakon više od tri decenije skupili na jednom mjestu, a mnogi od njih bili su cimeri u „studenjaku“.

-  U ovom amfiteatru smo počeli svoju poslovnu, akademsku i stručnu karijeru. Ovo je hram znanja, koji je produkt stotina inženjera mašinstva koji su sa svih strana svijet došli da se posjete odakle su krenuli - rekao je Islamović.

Zanimljivo je da je među bivšim studentima i visoki funkcioner i poslanik SDA Šemsudin Mehmedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana