Šumokradice sijeku punom parom

Milijana Latinović
Šumokradice sijeku punom parom

Banjaluka - Uprkos pojačanim kontrolama prometa šumskih drvnih sortimenata koje se sprovode u Republici Srpskoj s ciljem smanjenja bespravne sječe, šumokradice i dalje pustoše šume i tako ubiru zaradu koja se mjeri stotinama hiljada maraka.

O tom problemu raspravljaće Vlada RS na tematskoj sjednici koja bi trebalo da bude održana do kraja ove ili iduće sedmice.Da šumokradice i dalje pričinjavaju ogromne gubitke potvrđuju podaci preduzeća “Šume Republike Srpske” prema kojima je za šest mjeseci ove godine u šumskim gazdinstvima počinjena šteta teška 813.494 marke.

- Bespravno je posječeno i otuđeno 5.048 kubika, dok je 786 kubika bespravno posječeno, ali ne i otuđeno. Ukradena su i 52 kubika izrađenih šumskih drvnih sortimenata, dok šteta u šumskim kulturama iznosi 21 kubik - naveli su u “Šumama RS”.

Dodaju da je količinski u prvom polugodištu ove godine šumska šteta u odnosu na isti period lani manja za 104 kubika neto mase ili vrijednosno za 62.949 KM.

- U prošloj godini ukupna evidentirana šumska šteta na nivou preduzeća iznosila je 15.583 metra kubna neto mase, odnosno 2,15 miliona maraka - istakli su u “Šumama”.

Zbog šumokradica pune ruke posla imaju i službenici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS koji su za šest mjeseci ove godine evidentirali 96 krivičnih djela u vezi sa ukradenim šumskim sortimentima, što je 21 krivično djelo više u odnosu na isti period prošle godine.

- Za šest mjeseci ove godine oduzeto je 667 metara kubnih ukradenih šumskih sortimenata, čija je vrijednost procijenjena na 64.500 KM - naveli su u MUP-u.

Da je krađa šume i dalje veoma ozbiljan problem u Republici Srpskoj potvrđuje i pomoćnik ministra za šumarstvo RS Goran Zubić, navodeći da će taj problem uskoro razmatrati Vlada.

- Aktivno pripremamo dokumenta za posebnu sjednicu Vlade RS koja će biti održana na temu šumarstva, krađe šume i poslovanja Javnog preduzeća “Šume Republike Srpske”. Sjednica će vjerovatno biti održana do kraja ove sedmice ili tokom iduće - rekao je za “Glas Srpske” Zubić.

Vlada RS je još 2015. godine usvojila akcioni plan na osnovu kojeg se kontroliše promet šumskih drvnih sortimenata. U kontrolama učestvuje šumarska inspekcija, javno preduzeće i pripadnici MUP-a, a kontrolišu promet drvnih sortimenata, pilanska postrojenja i bespravnu sječu.

 

Lokacije

Goran Zubić kaže da je krađa šume najizraženija u Sokocu, Palama, na Jahorini, te okolini Doboja i Banjaluke.

- Koliko je taj problem ozbiljan svjedoči podatak da se na godišnjem nivou u Srpskoj bespravno posiječe između 15.000 i 20.000 kubika šume - rekao je Zubić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana