Sud BiH odbio tužbu UIO protiv rješenja agencije

Srna
Sud BiH odbio tužbu UIO protiv rješenja agencije

Sarajevo - Sud BiH odbio je kao neosnovanu tužbu Uprave za indirektno oporezivanje BiH /UIO/ kojom je traženo da se poništi rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH o zabrani obrade ličnih podataka kupaca tečnog naftnog gasa koji nije namijenjen za pogon motornih vozila.

Agencija je pokrenula postupak po službenoj dužnosti na osnovu informacije da su društva koja vrše prodaju tečnog gasa dužna da legitimišu kupce i evidentiraju određene lične podatke na osnovu zahtjeva Uprave, saopšteno je iz Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.

"U postupku je utvrđeno da je Uprava naložila prodavcima tečnog gasa da evidentiraju lične podatke kupaca o imenu i prezimenu, mjestu i prebivalištu kupca, ID/PIB kupca, registarskoj oznaci vozila opreme, broju računa, broju otpremnice, datumu otpremnice, prodajnoj količini i prodajnoj vrijednosti plina sa PDV-om, a da za to nema valjan pravni osnov", navedeno je u saopštenju.

Utvrdivši povredu Zakona o zaštiti ličnih podataka, Agencija je rješenjem zabranila Upravi da od pravnih lica koja vrše prodaju tečnog naftnog gasa zahtijevaju da obrađuju lične podatke kupaca ovog energenta koji nije namijenjen za pogon motornih vozila, te im naložila brisanje i uništavanje do tada prikupljenih podataka.

Protiv navedenog rješenja UIO BiH je blagovremeno podnijela tužbu kojom je pokrenut upravni spor.

"Sud je ispitao pravilnost i zakonitost osporenog rješenja, te u presudi zauzeo stavove da je Agencija u obrazloženju pobijanog rješenja dala valjane i jasne razloge odluke, da u postupku nisu povrijeđena pravila postupka, te da je Agencija pravilno primijenila odredbe materijalnog prava na konkretno utvrđeno činjenično stanje", dodaje se u saopštenju.

Agencija apeluje da se rukovodioci javnih organa, posebno sa nivoa BiH, uzdrže od neosnovanih tužbi, te da pažnju i kapacitete usmjere na zakonitu obradu ličnih podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana