Štrajk upozorenja u svih sedam rudnika "Elektroprivrede BiH"

Srna
Foto: Arhiva

SARAJEVO - U svih sedam rudnika koji djeluju u sastavu koncerna "Elektroprivreda BiH" jutros je održan jednočasovni štrajk upozorenja zbog nepostizanje dogovora o kolektivnom ugovoru za oblast rudarstva, koji je istekao 30. aprila, prenose federalni mediji.

"Štrajk upozorenja ćemo održati i sutra. Očekujemo da se tokom današnjeg dana, ali i narednih dana, ukoliko bude potrebe, nastave razgovori, da ne bismo došli u situaciju da realizujemo odluku o generalnom štrajku u svim rudnicima koji smo zakazali za 23. maj", izjavio je predsjednik Sindikata radnika raudnika u Federaciji BiH Sinan Husić.

Husić je naveo da postoje dvije opcije za dogovor od kojih prva podrazumijeva da se produži važenje starog kolektivnog ugovora uz izmjenu osnovice za obračun plate, što bi značilo povećanje plata za zaposlene u rudnicima.

On je rekao da je druga opcija da se u potpunosti usaglase stavovi o novom kolektivnom ugovoru za oblast rudarstva, koji je takođe u većoj mjeri usaglašen, ali da dogovora o nivou povećanja plata još nema.

"Mislim da smo u ovom trenutku bliži produženju starog kolektivnog ugovora. Kada su u pitanju plate, sindikati ne odustaju od zahtjeva za povećanje od 20 odsto. Ono što nam se nudi jeste povećanje od osam odsto i to je ta razlika", napomenuo je Husić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana