Stoto izdanje jedine radijske emisije posvećene pravoslavlju u FBiH

Srna
Foto: Srna

BOSANSKI PETROVAC- Na talasima radija u Bosanskom Petrovcu emitovana je stota emisija "Pravoslavlje u vremenu i vječnosti", što ne bi bilo ništa posebno da nije riječ o jedinoj emisiji takve vrste na području FBiH kojom se nastoji očuvati vjerski, nacionalni, jezički, kulturni i istorijski identitet srpskog naroda u Krajini.

Riječima "volite život i živite samo da biste voljeli" profesor pravoslavne vjeronauke u Mješovitoj srednjoj školi Bosanski Petrovac Predrag Vujić, zajedno sa učenicima koji pohađaju nastavu vjeronauke, svake sedmice pozdravlja slušaoce putem talasa Radija Bosanski Petrovac.

Stoto izdanje emisije "Pravoslavlje u vremenu i vječnosti" posvećeno je nedavno preminulom patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju, koji je četiri puta posjetio gradove u Eparhiji bihaćko-petrovačkoj, kao što su Bihać, Glamoč, Bosanski Grahovo i Mrkonjić Grad, priča Vujić.

"Ove sedmice smo proslavili mali jubilej - stotinu izdanja naše emisije. Počeli smo 18. jula 2018. godine. Stoto izdanje emisije posvetili smo blaženopočivšem patrijarhu srpskom Irineju u znak zahvalnosti za njegovu neizmernu ljubav prema Eparhiji bihaćko-petrovačkoj", navodi Vujić.

On ističe da se ovom emisijom nastoji očuvati vjerski, nacionalni, jezički, kulturni i istorijski identitet srpskog naroda u Krajini.

Putem ove emisije vjernici sa područja Unsko-sanskog kantona mogu da se informišu o najvažnijim aktuelnostima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, o životima velikih svetitelja koje proslavlja crkva, kao i o najvažnijim temama iz života crkve.

Vjeroučitelj ističe da je srpskom narodu u Krajini potrebno pružiti riječi utjehe, mira i ljubavi.

"Pogotovo je to značajno u vrijeme pandemije virusa korona, kada smo izolovani jedni od drugih. Molitva i ljubav nas uvijek spajaju i pobjeđuju svaku udaljenost i izolaciju", kazuje Vujić.

U realizaciji emisije "Pravoslavlje u vremenu i vječnosti" doprinos daju učenici srednje Mješovite škole iz Bosanskog Petrovca, tako što putem foto-sekcije pripremaju fotografije crkava i manastira za video-prilog emisije, ali i kao voditelji određenih tematskih izdanja emisije.

Radijska misija se realizuje s blagoslovom bihaćko-petrovačkog episkopa Sergija, a pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, kaže s ponosom vjeroučitelj Vujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana