Stotinu zeničkih rudara noć provelo ispred Gradske uprave

Tanjug
Stotinu zeničkih rudara noć provelo ispred Gradske uprave

SARAJEVO - Oko stotinu rudara Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, predvođeni predstavnicima Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, proveli su noć na otvorenom ispred Gradske uprave Grada Zenica

Zenički rudari su protest započeli prošlog petka zbog blokade računa Rudnika mrkog uglja Zenica, kojeg je od pre dve sedmice ponovno blokirala Gradska uprava.

Oni su juče dali rok gradonačelniku Fuadu Kasumoviću, koji je istekao, da se oglasi i izjasni o zaključcima Gradskog veća koje je jednoglasno izglasalo zaključke po kojima u najkraćem roku treba deblokirati račun zeničkog rudnika, ali i da daju punu podršku rudarima, dok su Gradskoj upravi naložili da s Elektroprivredom BiH i RMU Zenica u narednih 30 dana usaglase tekst sporazuma o otplati duga na rate.

RMU Zenica je, naime, za zatezne kamate za ranije isplaćeni dug, dužna Gradu Zenica oko 3.000.000 KM.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u rudnicima FBiH Sinan Husić kaže da je rudari nisu iznenađeni što je sve tako.

On kaže da su htjeli da se pravoremeo traži rešenje za ovaj problem, koje se, smatra, moglo naći da se ne bi dešavalo ovo što se dešava danas.

"Međutim, mi smo potpuno odlučni", poručio je Husić i najavio nastavak borbe za deblokadu računa i isplatu plata zeničkim rudarima.

"Mi odavde ne idemo dok ne čujemo šta Kasumović kaže po pitanju ovih zaključaka. Nažalost, GV nije imalo kapacitet da pristupi usvajanju odluka. Usvojeni su zaključci", napomenuo je Husić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana