Stojičićeva i Ombudsman za djecu o pravima i dužnostima djece

Srna
Foto: Vlada Srpske

BANjALUKA- Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić i Ombusman za djecu konstatovali su danas da zbog uočenog neprimjerenog ponašanja i vršnjačkog nasilja u vaspitno-obrazovnim ustanovama postoji dodatna potreba za inoviranjem akata i donošenjem novih.

Stojičićeva je razgovarala sa Ombudsmanom za djecu Republike Srpske Gordanom Rajić i njenim zamjenikom Jovankom Vuković o video nadzoru u školama i predškolskim ustanovama, fotografisanju i snimanju učenika.

Bilo je riječi o potencijalima koji postoje s ciljem sprečavanja neprimjerenog ponašanja i nasilja u školama, kao i o temama o kojima učenici mogu da razgovaraju sa prosvjetnim radnicima na časovima odjeljenske zajednice i u okviru fakultativnih i neobaveznih predmeta.

Sagovornici su konstatovali da zbog uočenog neprimjerenog ponašanja, ali i vršnjačkog nasilja u vaspitno-obrazovnim ustanovama postoji dodatna potreba za inoviranjem akata, te donošenjem novih u skladu sa iskustvom iz regiona i svijeta radi zaštite interesa djece, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture.

Tokom sastanka bilo je riječi o dosadašnjoj saradnji, primjeni i potrebi za inoviranjem potpisanih akata i o nastavku saradnje s ciljem povećavanja svijesti o pravima i dužnostima djece u predškolskim ustanovama, te u osnovnim i srednjim školama.

Ombudsman za djecu Republike Srpske predstavio je Stojičićevoj plan aktivnosti za koje će u narednom periodu tražiti saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture u vezi sa aktivnostima u školama s ciljem povećavanja svijesti učenika o njihovima pravima i dužnostima.

Na sastanku je izražena obostrana zainteresovanost da se nastavi sa razvojem institucionalizovane saradnje u najboljem interesu učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana