Stojičić: Pristupiće se donošenju novog Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju

GS
Stojičić: Pristupiće se donošenju novog Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju

BANjALUKA- Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić održala je danas sastanak sa predsjednikom Privredne komore Republike Srpske Perom Ćorić na kojem su razgovarali o dosadašnjoj saradnji u oblasti razvoja srednjeg stručnog obrazovanja i dualnog obrazovanja, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Na sastanku je bilo riječi i o potrebama na tržištu rada i principima na kojima će se zasnivati ovogodišnja upisna politika u srednje škole.

Stojičićeva je rekla da je Ministarstvo prosvjete i kulture otvoreno za sve kvalitetne prijedloge koji se odnose na razvoj dualnog obrazovanja u Republici Srpskoj i usklađivanje obrazovanja sa razvojnim potrebama i potrebama na tržištu rada.

Naglasila je da će se pristupiti donošenju novog Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

- Ministarstvo je uvažavalo mišljenja poslovne zajednice i na osnovu njihovih prijedloga i potreba na tržištu rada određena zanimanja su definisana kao deficitarna, a Vlada Srpske promovisala je i stipendirala upis učenika u navedena zanimanja. Na kraju aktuelne školske godine školovanje završava prva generacija učenika koji su upisani u deficitarna zanimanja, a poslovna zajednica će imati priliku da zaposli učenike koji su svoje znanje sticali ne samo u školi, već i u okviru praktične nastave kod poslodavaca - rekla je Stojičićeva.

Sagovornici su konstatovali da je tržište rada neizvjesno i da samo malobrojni privrednici mogu procijeniti svoje potrebe za radnom snagom za tri ili četiri godine i da navedeno utiče na dugoročno planiranje upisa učenika u skladu sa potrebama na tržištu rada.

Na sastanku je konstatovano da su vidljivi rezultati rada Privredne komore Srpske, te da je obučeno oko 130 mentora u 82 poslovna subjekta koji će pratiti rad učenika i pružati im podršku u sticanju očekivanih znanja i vještina u toku obavljanja praktične nastave kod poslodavaca.

Ćorić je naglasio da je obučavanje mentora koji prate rad učenika na praktičnoj nastavi kod poslodavaca usmjereno prema kvalitetu.

Istakli su i značaj koji imaju koordinatori praktične nastave u školama kao kontakt tačka između učenika, roditelja, škole i poslodavca.

Naglasio je i da bi veći broj koordinatora za praktičnu nastavu u srednjim školama dao doprinos povećavanju broja ugovora o obavljaju praktične nastave sa poslodavcima u lokalnim zajednicima.

Na sastanku je izražena obostrana zainteresovanost za nastavak dosadašnje uspješne saradnje.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana