Stojanović: Imamo ambiciozan plan za prnjavorsku ergelu

Srna
Stojanović: Imamo ambiciozan plan za prnjavorsku ergelu

PRNjAVOR - Načelnik odjeljenja za stočarsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Mladen Stojanović rekao je da resorno ministarstvo podržava sve aktivnosti koje imaju za cilj promovisanje uzgoja lipicanera i ostalih rasa konja, ali i da ima ambiciozan plan kada je riječ o ergeli “Vučijak” u Prnjavoru.


Za ostvarenje ovih planova od Vlade Srpske očekuje se značajna finansijska podrška kako bi ergela postala ishodište savremenog uzgoja konja u Republici Srpskoj.

Stojanović je rekao Srni da je ostvaren prvi cilj zaštite genetskog potencijala i da će naredni koraci biti na unapređenju konjičko-rekreativnog sporta, uz uključenje što više ljubitelja konja koji žele da se bave rekreativnim sportom, a prije svega jahanjem.

“Smatramo da na ergeli moraju biti zastupljeni i drugi turističko-ugostiteljski sadržaji, da se posjetioci mogu odmoriti, da imaju gdje prenoćiti, ali da budu obuhvaćeni i sadržaji koji se odnose na edukciju o svemu što se odnosi na konjarstvo”, rekao je Stojanović, koji je u Prnjavoru prisustvovao otvaranju izložbe o tradiciji uzgoja lipicanera u Republici Srpskoj.

On je podsjetio da je u Prnjavoru 1946. godine počeo prvi uzgoj ove rase konja i da su upravo grla iz prnjavorske ergele ranije bila zastupljena na širem prostoru bivše Jugoslavije, a sada Republike Srpske i BiH.

Stojanović kaže da je odlukom o formiranju ergele kao javne ustanove trasiran put da se zadrži genetski potencijal i istovremeno promoviše konjički sport i uzgoj konja u Republici Srpskoj.

“Sve naše aktivnosti su u sadejstvu sa lokalnom zajednicom i ostalim institucijama koje imaju za cilj da unapređuju i razvijaju stočarsku proizvodnju, u konkretnom slučaju konjarstvo. Ergela je zaslužila da se njen konačan status definiše kroz veći finansijski okvir što očekujemo da će se desiti tokom 2022. ili 2023. godine”, rekao je Stojanović.

On je istakao da su materijalne predispozicije obezbijeđene, ali da je ostalo da se definiše prostor u kojem će životinje imati uslove slične onima u evropskim ergelama.

“Prodajom nekih nekretnina koje nisu perspektivne za ergelu obezbijedićemo predispozicije da se definiše tehnologija koja će biti za primjer i ići ćemo rame uz rame sa evropskim ergelama koje uzgajaju lipicance i sa kojima sarađujemo”, kaže Stojanović.

Autori izložbe, koju je organizovao Zavičajni muzej Prnjavor, su Miljan Erbez, Vladimir Đukanović i Saša Dragičević.

Etnolog Vladimir Đukanović naveo je da je ideja za izložbu nastala kada je Slovenija inicirala da sve države koje imaju uzgajivačnice lipicanera učestvuju u zajedničkoj nominaciji upisa ove rase konja na UNESKO-ovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

“Kako mi imamo ergelu u Prnjavoru, Muzej Republike Srpske je zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvom prosvjete i kulture ušao u proces nominacije. Izložba je promotivnog karaktera da prikažemo projekat i sve što smo uradili po tom pitanju”, rekao je Đukanović Srni.

On je podsjetio da je proces nominacije završen 2019. godine, ali kako se radi o prvoj zajedničkoj nominaciji sa još osam država proces traje tri godine, pa bi tek u oktobru sljedeće godine trebalo biti poznato kakav je njegov konačni ishod.

“Ovo je značajna izložba da se promoviše naše bogatstvo, a imamo prikazanu ergelu i 11 konjičkih klubova”, rekao je kaže Đukanović.

Dario Topić iz Zavičajnog muzeja kaže da su izložbom, osim osnovnih podataka o ergeli “Vučijak” i sportskim konjičkim klubovima, obuhvaćeni originalni eksponati, odnosno predmeti starosti 70 i više godina koji su korišteni pri uzgajanju konja.

Otvaranju izložbe o lipicancima prisustvovao je i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš, koji je istakao da je događaj od velikog značaja za Prnjavor jer se ne promovišu samo lipicaneri u Republici Srpskoj i ergela “Vučijak”, već i Prnjavor kao opština.

“Naši sugrađani prvi put na ovaj način mogu da vide sa čim raspolaže ergela koja ima ogroman potencijal čega u Prnjavoru još možda nismo dovoljno svjesni. Uvjeren sam da će resorno ministarstvo i Vlada Srpske u narednom periodu poboljšati uslove rada i zajedno sa lokalnom zajednicom od ergele napraviti brend kako to zaslužuje da bude”, rekao je Tomaš.

Izložba “Tradicija uzgoja lipicanaca u Republici Srpskoj” će do 1. decembra biti postavljena u prostorijama Zavičajnog muzeja u Prnjavoru, a svi zainteresovani će moći da je pogledaju od 7.00 do 15.00 časova radnim danima uz besplatan ulaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana