Stevandić: Uvažavati suverenost i konstitutivnost tri naroda i dva entiteta

Srna
Stevandić: Uvažavati suverenost i konstitutivnost tri naroda i dva entiteta

BANjALUKA - Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da u BiH još nije shvaćeno da je jedini zalog budućnosti harmonija i uvažavanje vitalnih principa suverenosti i konstitutivnosti tri naroda i dva entiteta.

Stevandić je dodao da je BiH, zbog toga, na svaku godišnjicu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma sve bliže prošlosti, a sve dalje od budućnosti.

“Pravno osporavanje se može vidjeti u skoro svakom govoru, a pogotovo na svakom partijskom kongresu SDA i u spinovanim pričama u javnosti u Federaciji BiH, gdje građane BiH i dalje pokušavaju podijeliti na žrtve i agresore, te jedne suze učiniti važnijim od drugih”, rekao je Stevandić Srni.

Prema njegovim riječima, dok god bude postojala nada ili politička opcija da jedan narod može da vlada drugima ili da bude važniji od drugih, bilo radi svog položaja, broja ili bilo kojeg drugog faktora, Dejton se neće obilježavati kao nešto što je završeno ili je zalog mira, već nešto u šta niko suštinski ne vjeruje, a formalno se zaklinje.

Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum, mirovni je dogovor kojim je prekinut građanski rat u BiH.

Dan uspostavljanja Dejtonskog sporazuma, 21. novembar, republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj




 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana