Stevandić: UKC podijeljen, odvojeni kovid pacijenti

GS
Stevandić: UKC podijeljen, odvojeni kovid pacijenti

BANjALUKA - Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske podijeljen je kako bi se spriječio kontakt kovid pacijenata i bolesnika koji nisu zaraženi virusom korona, a time i širenje virusa, rekao je za RTRS zamjenik generalnog direktora UKC-a Srpske Nenad Stevandić.

Dijelovi najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj fizički su odvojeni, a dolazak, prijem i smještanje pacijenata je organizovano tako da kovid pacijenti nemaju dodira sa onima koji nisu zaraženi.

- Juče je završena podjela dva sprata, postavljene su fizičke barijere od stakla i aluminijske stolarije, a negdje i od rigipsa. Danas već imamo prvih deset pacijenta u uslovima koji su najbolji mogući - rekao je Stevandić u Jutarnjem programu.

Stevandić je pojasnio da je kompleks UKC na Paprikovcu, koji ima oblik slova H, fizički podijeljen, a liftovi su odvojeni.

- Jedan ulazni put je već postavljen za kovid pacijente, a jedan za pacijente koji nisu zaraženi. Dakle, nemaju dodira i ne miješaju se. Takođe, ljekar koji dolazi na posao ulazi kroz "čisti" lift, a kad završi smjenu kroz onaj drugi, a zatim odlazi na mjesto gdje skida opremu i izlazi opet na čisti dio - pojasnio je on.

On je istakao da trenutna epidemiološka situacija u Srpskoj odgovara onoj koju smo vidjeli na proljeće u Italiji, ali uz relativno blažu kliničku sliku zaraženih, te da na UKC-u pacijenti ne čekaju na hodnicima kako bi se oslobodio respirator, jer je organizacija rada omogućila adekvatno zbrinjavanje svih pacijenata.

Stevandić je rekao da je najveći broj zaraženih starosne dobi od 30 do 50 godina.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana