Šteta od zemljotresa u Hercegovini se još procjenjuje, ukupan zbir u narednim danima

Srna
Foto: GS

BILEĆA- Na području opština Ljubinje, Berkovići i Bileća, koje su pogođene zemljotresom prošlog mjeseca, do sada je šteta prijavljena na više stotina objekata, ali komisije za procjenu ukupne štete još nisu završile posao, što se očekuje u narednim danima, rečeno je Srni u ovim lokalnim zajednicama.

U Berkovićima su od posljedica ovog zemljotresa oštećena 332 objekta i kategorizacija štete je završena, nakon čega će biti urađena konačna procjena, rekao je Srni zamjenik načelnika ove opštine Bojan Samardžić.

Prema njegovim riječima, na račun opštine Berkovići na ime finansijske pomoći za sanaciju štete od zemljotresa do sada je uplaćeno oko 28.000 KM.

"Sve institucije u Berkovićima rade, zgrada u kojoj je bila Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove je iseljena", rekao je Samardžić.

Načelnik opštine Ljubinje Stevo Drapić izjavio je Srni da će komisija za procjenu štete sutra doći u ovu opštinu, te da je ostalo da se pregleda još 35 objekata da bi kategorisali štetu.

On je dodao da će u naredna dva dana biti poznat ukupan presjek štete nastale od zemljotresa.

Kada je riječ o finansijskoj pomoći, on je rekao da je za saniranje štete od zemljotresa na račun opštine Ljubinje više opština Republike Srpske do sada uplatilo oko 180.000 KM.

Drapić je naglasio da u Ljubinju rade sve institucije.

Načelnik opštine Bileća Veselin Vujović rekao je Srni da je u ovoj opštini do sada stiglo 320 zahtjeva za naknadu štete, te da nije završena ukupna procjena štete jer komisija još pregleda objekte.

Vujović je naglasio da ovoj opštini još nije stigla finansijska pomoć za saniranje štete od zemljotresa, ali da je Savez opština i gradova Republike Srpske najavio uplatu pomoći, kao i grad Bijeljina.

Zemljotres jačine 5,8 stepeni Rihterove skale pogodio je 22. aprila hercegovačke opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana