Sterilitet muči sve mlađe parove

Anita Janković Rečević
Sterilitet muči sve mlađe parove

BANjALUKA - Da bi se ostvarili u ulozi roditelja, pomoć ljekara sve češće traže i pripadnici mlađe generacije u Srpskoj, a koliko je onih koji vode bitku sa sterilitetom potvrđuje podatak da zahtjev za vantjelesnu oplodnju godišnje podnese do 800 parova.

Istakla je to za “Glas Srpske” direktorica banjalučke zdravstvene ustanove “Mediko-S” Sanja Sibinčić, jedine klinike u Srpskoj koje sprovodi postupke vantjelesne oplodnje i sa kojom Fond zdravstvenog osiguranja RS ima ugovor o pružanju te usluge osiguranicima.

- Godišnje se prijavi između 700 i 800 parova za vantjelesnu oplodnju, ali broj pacijenata koji imaju problem sa sterilitetom zasigurno je mnogo veći.  Posljednjih godina pristižu nam sve mlađe generacije koje imaju poteškoća sa ostvarivanjem željene trudnoće i možemo reći da je neplodnost bolest modernog doba - rekla je Sibinčićeva. Ona je istakla da je sterilitet podjednako zastupljen kod žena ­kao i kod muškaraca.

- Kolege su prije 40 ili 50 godina liječile od steriliteta uglavnom žene sa oštećenjima jajovoda, a danas je situacija potpuno drugačija. Osim što se žene sve kasnije odlučuju za trudnoću, primjetan je i sniženi fertilitet muškaraca koji je glavna indikacija za vantjelesnu oplodnju - kazala je Sibinčićeva.

Dodala je da je klinika “Mediko-S” lani obavila 650 postupaka vantjelesne oplodnje i godinu završila sa procentom uspješnosti od gotovo 43 odsto. 

- Šansa za ostvarivanje trudnoće najviše zavisi od kvaliteta embriona, funkcije jajnika i spremnosti materice da primi embrion. To je uveliko uslovljeno godinama pacijentkinje, pa tako uspješnost oplodnje kod žena do 35 godina iznosi između 40 i 50 odsto. Imamo veliki broj uspjelih vantjelesnih oplodnji već nakon prvog pokušaja - rekla je Sibinčićeva i dodala da je od osnivanja ustanove vantjelesnom oplodnjom na svijet došlo 1.210 beba.

Postupci oplodnje tokom epidemije virusa korona u Srpskoj bili su obustavljeni na dva mjeseca, a klinika je normalizovala rad sredinom maja, nakon ublažavanja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije. 

- Sa postupcima nismo počinjali sve do momenta dok nismo bili potpuno sigurni da su stvoreni uslovi za dalji rad, koji se i sada odvija uz poštovanje mjera predostrožnosti. Prije pauze sve pacijente koji su bili u postupku smo doveli do kraja, odnosno završili postupak stimulacije, nakon čega smo embrione zamrznuli i sada radimo embriotransfer - kazala je Sibinčićeva. 

Pojasnila je da su istraživanja koja su do sada rađena na trudnicama u Italiji, Kini i SAD pokazala da se virus ne prenosi sa žene na plod.

- Nije dokazano da virus prolazi posteljicu niti izaziva neke anomalije na plodu, ali teška klinička slika zaražene trudnice može ugroziti trudnoću jednako kao i bilo koja druga infekcija jer ukoliko se u prva tri mjeseca trudnoće desi bilo koja virusna infekcija, mogu nastati komplikacije koje mogu završiti spontanim pobačajem. Dosadašnja istraživanja pokazuju da “kovid 19” nema pojačan uticaj na trudnoću, niti povećava broj spontanih pobačaja - navela je Sibinčićeva i dodala da virus ne bi trebalo da ugrozi reproduktivno zdravlje žena, čak ni onih koje su bile pozitivne na koronu.

Savremeni metodi

Sanja Sibinčić kaže da klinika “Mediko-S” prati najnovija dostignuća i primjenjuje savremene metode liječenja neplodnosti, te da su najveće promjene u radu nastale kada su postali dio grupacije “Pronatal” iz Češke.

- Raspolažemo savremenom laboratorijom u kojoj primjenjujemo napredne metode poput PICSI, MACS, TimeLanse, kao i metode koji se odnose na liječenje težih oblika muškog steriliteta. Osvježili smo i povećali tim naših stručnjaka, a postali smo i naučno-nastavna baza banjalučkog Medicinskog fakulteta, tako da ljekari koji su na specijalizaciji dio svog specijalističkog staža iz oblasti humane reprodukcije obavljaju u našoj zdravstvenoj ustanovi - rekla je Sibinčićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana