Stanodavci prave biznis od migrantske krize

nezavisne.com
Stanodavci prave biznis od migrantske krize

​Bihać - Veliki broj migranata na području Unsko-sanskog kantona još boravi u privatnom smještaju, što policiji predstavlja veliki problem, izjavio je policijski komesar USK Mujo Koričić.

“Pitanje je da li svi mi zaista želimo da se migrantska kriza stavi pod punu kontrolu, s obzirom na to da jedan broj građana pokušava ostvariti profit od cjelokupne situacije”, kazao je Koričić.

Prema njegovim riječima, povećanje broja migranata u ovdašnjim prihvatnim centrima rezultat je toga da veliki broj njih plaća boravak u privatnom smještaju, a kada to nisu u stanju dolaze u pomenute centre. U četiri centra za migrante na području Unsko-sanskog kantona trenutno boravi preko 4.000 stranih državljana, iako su kapaciteti predviđeni za 3.200 osoba.

Također, problem je što značajan broj njih boravi i u privatnom smještaju na području Bihaća i Velike Kladuše. Prema izvještaju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK, u proteklih nekoliko mjeseci inspektori su obavili oko 150 kontrola privatnih objekata i tom prilikom su u njima zatečena 804 migranta.

Kantonalni inspektor Sadik Alagić kaže kako je tokom tih aktivnosti naplaćeno 18.000 maraka od izdatih prekršajnih naloga.

“Međutim, problem je u tome što mi u stvari kontrolišemo da li iznajmljivači imaju dozvole za takvu djelatnost, a ne kome iznajmljuju krevete. Oni ih mogu izdavati kome god žele pa i migrantima ako oni imaju uredne prijave. Jednostavno, takvi su zakonski propisi”, kaže Alagić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić ističe kako je Unsko-sanski kanton specifičan po tome što su problemi s migrantima prepušteni na rješavanje lokalnim i kantonalnim vlastima.

“Kriza s migrantima nije samo kod nas, već i u drugim zemljama, ali tamo država rješava te probleme. Kod nas je to spalo na kanton, premijera, komesara, gradonačelnike i načelnike, iako mi nemamo nikakve zakonske i ustavne nadležnosti niti resurse da se nosimo s ovim problemom”, kazao je Fazlić.

Inače, sredinom ove sedmice ističe rok od deset dana koji je Vlada USK dala Ministarstvu sigurnosti da preuzme upravljanje ovdašnjim prihvatnim centrima za migrante. Ukoliko se to ne dogodi, zaprijetili su njihovom deportacijom u Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana