Stanje na putevima: Mokri kolovozi u većini krajeva

Srna
Foto: Arhiva

BANjALUKA - U Republici Srpskoj i Federaciji BiH vozi se po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, osim na krajnjem jugu, dok su na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina učestali odroni zemlje i kamenja na kolovoz.

Vozačima iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske savjetuju oprezniju vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu.

U toku je izgradnja saobraćajnice, pristupa novom carinskom terminalu, i kružne raskrsnice na dionici magistralnog puta Gradiška - Nova Topola, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

S obzirom da je riječ o veoma frekventnom putnom pravcu, vozače iz AMS mole da voze maksimalno oprezno i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na dionicama magistralnih puteva Crkvina - Modriča, Šešlije - Johovac Ustiprača - Međeđa i Foča – Dragočava u toku su radovi, zbog čega se saobraćaj odvija usporeno, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

Zbog radova u tunelu "Kalovita brda" na magistralnom putu Ljubogošta - Pale, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Na dionici magistralnog puta Crna Rijeka - granica Republike Srpske /Ugar/ izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja zbog radova u tunelu "Ugar".

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini - granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Na dionici regionalnog puta Tedin Han - granica Republike Srpske/FBiH /Križ/, zbog radova, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Zbog izgradnje mini hidroelektrane izmijenjen je režim saobraćaja i postavljena je privremena signalizacija na dionici magistralnog puta Kotor Varoš - Obodnik.

Na dionici magistralnog puta, na lokalitetu mjesta Vojkovići, u Ulici 2. Sarajevske brigade – Krupac /Ulica Ravnogorska/, u vremenu od 8.15 do 15.00 časova, zbog deminerskih radova povremene su obustave saobraćaja u intervalima od 30 minuta, a 10 minuta se vozila propuštaju.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod - Odžak, u mjestu Klakar Donji, u vremenu od 8.00 do 15.00 časova, saobraćaj se obustavlja u intervalima 30 minuta, a 10 minuta se propušta, kao i na dionici regionalnog puta Derventa - Podnovlje, u mjestu Gornji Božinci.

Zbog radova na regionalnom putu međuentitetska linija Ćesim - Pridvorci, najavljene su izmjene u odvijanju saobraćaja.

U toku je rekonstrukcija dionice regionalnog puta Jezero - Šipovo, zbog čega se saobraćaj povremeno obustavlja u vremenu od 7.00 do 17.00 časova, po potrebi, u trajanju do jedan čas.

Saobraćaj je zbog klizišta obustavljen na regionalnom putu Mrakovica - Gradiška, dionica Mrakovica - Podgradci, dok se zbog odrona, na dionici Kozarac - Mrakovica saobraćaj odvija naizmjenično, jednom trakom.

Na regionalnom Čajniče - Miljeno u mjestu Luke, zbog klizišta, saobraćaj se odvija oteženo, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Vozačima iz AMS savjetuju da voze sporije i opreznije na relaciji granica FBiH/Republike Srpske Stanić Rijeka - granica Republike Srpske/FBiH Karuše i granica FBiH/Republike Srpske - granični prelaz Brod zbog prevoza vangabaritnog tereta na tim dionicama.

Na dionici regionalnog puta Polje - Podnovlje, zbog oštećenja kolovoza, na je snazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona na nadvožnjaku na dionici magistralnog puta Klašnice - Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

Na području FBiH zbog radova na dionici auto-puta Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Na dionici magistralnog puta Konjic - Ovčari, tokom dana saobraća se naizmjenično jednom trakom, uz regulaciju semaforima.

Zbog radova u tunelu "Crnaja" na dionici Konjic - Jablanica, tokom dana saobraća se naizmjenično jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok je u noćnim satima, od 23.00 do 4.30 saobraćaj u tunelu obustavljen.

Na putu Tuzla - Kalesija, zbog radova u tunelu "Čaklovići", saobraćaj se obustavlja od 22.00 do 6.00 časova i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava.

Tokom dana putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Granični prelazi Gabela - Gabela Polje, Kozarska Dubica - Hrvatska Dubica, Vaganj - Bili Brig, Hadžin Potok - Bogovolja, Orahov Do - Slano i Duži – Imotica privremeno su otvoreni kao međunarodni granični prelazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana