Stanje na putevima: Kolovozi suvi ili mjestimično vlažni

Srna
Stanje na putevima: Kolovozi suvi ili mjestimično vlažni

BANjALUKA - Na većini puteva u Republici Srpskoj i FBiH saobraćaj se odvija po suvim i mjestimično vlažnim kolovozima, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Povećana je opasnost od odrona na putu Brod na Drini-granični prelaz Hum/Šćepan Polje, gdje se putnička vozila kreću otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj potpuno obustavljen.

Saobraćaj je zbog klizišta obustavljen na dionici regionalnog puta Mrakovica-Podgradci, a na dionici Kozarac-Mrakovica zbog odrona saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom.

Vozačima se savjetuje oprezna vožnja, prilagođenu stanju i uslovima na putu.

Zbog izvođenja deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod-Odžak u mjestu Klakar Donji od danas od osam do 15 časova radnim danima biće obustavljan saobraćaj u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja. Obustava se neće izvoditi vikendom i u dane praznika, a radovi su planirani do 30. novembra.

Na obilaznici oko Bijeljine zbog radova na održavanju puta, saobraćaj se odvija naizmjenično, pa vozači treba da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog izvođenja radova saobraćaj je obustavljen na dionici magistralnog puta Lamovita-Ivanjska i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog izvođenja radova, dolaziće do izmjene u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Crkvina-Modriča 1, a saobraćaj reguliše privremena signalizacija, kao i na dionici magistralnog puta Kozarac-Lamovita.

Na regionalnom putu Čajniče-Miljeno u mjestu Luke zbog aktiviranja klizišta saobraćaj se odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom.

Izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja zbog rekonstrukcije dionice regionalnog puta Jezero-Šipovo, kao i na dionici regionalnog puta Stari Majdan-Lamovita.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa-Podnovlje u mjestu Gornji Božinci od 8.15 do 15.05 časova radnim danima dolazi do povremenih obustava saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

U toku su radovi na dionici magistralnog puta Klašnice 1 – Gornja Vijaka 1, saobraćaj reguliše privremena signalizacija, kao i na magistralnom putu Modriča 1-Vukosavlje (Jakeš)-Podnovlje-Šešlije-Johovac-Rudanka-Doboj-entitetska granica (Karuše).

Izmijenjen je režim saobraćaja zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju dionice magistralnog puta Doboj-Rudanka i Ulice Stefana Prvovjenčanog u Doboju, a zbog rekonstrukcije na dionici regionalnog puta Tedin Han-entitetska granica (Križ).

Na dionicama puteva međuentitetska linija Ledenice-Crkvina-Modriča-Johovac-auto-put-Prnjavor, međuentitetska linija Stanić Rijeka-Doboj-Derventa-granični prelaz Brod, međuentitetska linija Blaževac-Obudovac i međuentitetska linija Stanić Rijeka-međuentitetska linija Karuše kretaće se prevoz vangabaritnog tereta, pa je potrebno da voze opreznije i da poštuju uputstva.

U toku je i izgradnja mini hidroelektrane, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš-Obodnik.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona na nadvožnjaku na dionici magistralnog puta Klašnice 2- Šargovac u mjestu Trn.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica sa Crnom Gorom (Šćepan Polje), zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog izvođenja radova obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta Banjaluka (Rudarska)-Srpske Toplice.

U FBiH kolovoz je mjestimično vlažan i vozači treba da paze na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Zbog radova u zoni petlje Podlugovi na auto-putu A-1 u oba smjera saobraćaj se odvija voznom trakom, dok su preticajne trake zatvorene za saobraćaj.

U toku su radovi u tunelu "Crnaja" na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraćaj odvija naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se noću obustavlja saobraćaj kroz tunel.

Zbog radova u tunelu "Čaklovići" na dionici Tuzla-Kalesija (Simin Han-Caparde) saobraćaj se od 22.00 do 6.00 časova obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila sa više od 7,5 tona(sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraćaj se odvija na putnim pravcima: Široki Brijeg-Mostar (obilaznica oko Širokog Brijega), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Na prelazu Metaljka (Čajniče-Pljevlja) moguć je prelazak granice od sedam do 19 časova.

BiH je otvorila granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri države. Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan PCR test na virus korona, koji ne smije biti stariji od 48 časova.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana