Srpski jezik slaba tačka srednjoškolaca

Anita Janković-Rečević
Srpski jezik slaba tačka srednjoškolaca

Banjaluka - Eksterna provjera znanja učenika u srednjim školama širom RS pokazala je da srednjoškolci iz srpskog jezika i hemije imaju nezavidno znanje, dok im informatika i istorija idu bolje od ruke.

Podaci su to Republičkog pedagoškog zavoda po čijim uputstvima su srednje stručne i tehničke škole sprovele testiranje u različitim razredima iz nekoliko predmeta.

Testove iz srpskog jezika i književnosti radila su 1.962 učenika drugog razreda srednjih stručnih škola - trećeg stepena, a rezultat u Srpskoj je veoma loš, svega 20,9 odsto.

- Najbolje rezultate iz srpskog postigli su učenici regionalnog centra Trebinje, dok su najslabiji bili srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva. Najviše znanja iz gramatike i književnosti imaju đaci srednjoškolskog centra “Golub Kureš” iz Bileće, dok su najslabiji bili učenici banjalučke Tehničke škole - rekao je direktor Zavoda Predrag Damjanović.

Na testiranju se nisu proslavili ni budući medicinski tehničari koji su rješavajući testove iz hemije pokazali manjak znanja, ostvarivši takođe rezultat od 20,9 odsto. 

- Testeranjem je bilo obuhvaćeno 12 medicinskih škola, odnosno 632 učenika drugog razreda medicinskih tehničara, a najviše znanje su pokazali đaci regionalnog centra Bijeljina, dok su najlošiji bili Hercegovci - istakao je Damjanović. 

Prema njegovim riječima, dobrim rezultatima se mogu pohvaliti učenici SŠC “Rudo” iz Rudog koji su sa više od 80 procenata uspješno riješili testove iz informatike.

- Testiranjem iz informatike bilo je obuhvaćeno 1.947 učenika prvog razreda trećeg stepena iz 47 srednjih stručnih škola, a srednjoškolci su pokazali solidno znanje, tačnije rezultat je 63 odsto - rekli su u Zavodu  i dodali  da su najmanje znanja u oblasti računara imali đaci SŠC “Jovan Cvijić” iz Modriče.

Srednjoškolci su pokazali i solidno znanje u poznavanju istoriskih činjenica i događaja, tačnije 52,6 odsto, a testove iz istorije radilo je 788 učenika drugih razreda srednjih stručnih i tehničkih škola u Srpskoj.

  • Najbolje znanje iz istorije pokazali su srednjoškolci iz Hercegovine, a najlošije učenici regionalnog centra Istočno Sarajevo. Kad su u pitanju konkretne škole istoriju najbolje znaju đaci iz banjalučkog SŠC “Gaudeamus” dok su najlošiji bili đaci iz srednje škole “27 januar” iz Rogatice - dodali su u Zavodu. Srednjoškolci pojedinih razreda i škola radili su testove iz engleskog jezika, mašinskih materijala i knjigovodstva, a rezultati su solidni. 

Predmeti iz kojih su srednjoškolci radili testove po zanimanjima 

Srpski jezik

* II razred: srednje stručne škole (trogodišnja zanimanja)

Istorija

* II razred: poslovno-pravni tehničar, turistički, ugostiteljski i kulinarski tehničar

Engleski jezik

* III razred:  zanimanja iz oblasti ekonomije i turizma

Informatika

* I razred: srednjih stručnih škola (trogodišnja zanimanja)

Hemija

* II razred: medicinski tehničari

Knjigovodstvo

* III razred: ekonomskih tehničara

Mašinski materijali

* I razred: zanimanja u mašinskim (četvrti stepen)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana