Srpska i Novo Goražde promovisani u Kraljevu

Srna
Srpska i Novo Goražde promovisani u Kraljevu

BEOGRAD - Razgovorima delegacije Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i opštine Novo Goražde sa čelnicima Grada Kraljeva i privrednicima, promocijom turističke ponude Srpske i predstavom “Sedmi dan” danas je nastavljena manifestacija “Dani Srpske u Srbiji”.

Trećeg dana manifestacije Kraljevčani su u okviru programa bratimljenja gradova i opština ugostili četvoročlanu delegaciju Novog Goražda predvođenu načelnikom opštine Milom Popović, a njihov domaćin bio je gradonačelnik Predrag Terzić, koji je bio na čelu sedmočlane delegacije.

U ime Predstavništva Republike Srpske u Srbiji prijemu su prisustvovali samostalni stručni saradnici Tatjana Duvnjak i Jelena Kusmuk, koje su predstavile manifestaciju “Dani Srpske u Srbiji” i podržale incijativu o potpisivanju sporazuma o bratimljenju Kraljeva i Novog Goražda.

Načelnik Novog Goražda Mila Petković predložila je da se potpiše novi sporazum o bratimljenju između opštine na čijem je čelu i grada Kraljeva kako bi se ozvaničio početak saradnje, saopšteno je iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Petkovićeva je objasnila da je to potrebno, jer je ranije postojao sporazum o bratimljenju između Kraljeva i Goražda, ali da je sada Novo Goražde nova opština u Republici Srpskoj.

“Drago nam je što smo u posjeti našem bratskom gradu Kraljevu, sa kojim njegujemo dugogodišnje prijateljske odnose. Cilj manifestacije jeste da gradovi i opštine iz Republike Srpske, koji imaju potpisane sporazume ili bratske odnose sa gradovima i opštinama iz Srbije, održe sastanke i predstave turističke, privredne i kulturne potencijale sa kojima raspolažu”, rekla je Petkovićeva.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić rekao je da je njemu i sugrađanima uvijek bilo zadovoljstvo da dočekuju goste iz Republike Srpske.

“Mi smo pre dve godine posetili Novo Goražde povodom 500 godina od osnivanja Goraždanske štamparije, a danas smo razgovarali o mogućnostima za uspostavljanje kulturne i sportske saradnje i o tome kako privrednici iz Novog Goražda i Kraljeva mogu da uspostave saradnju”, naveo je Terzić.

On je istakao da smo jedan narod i da je veoma značajno da saradnja između Srbije i Srpske bude intenzivna, svakodnevna, a da opštine i gradovi treba da uspostavljaju što čvršću saradnju sa gradovima iz Republike Srpske.

Delegacija Novog Goražda predstavila je slobodne privredne kapacitete u vlasništvu opštine, koji se stavljaju na raspolaganje potencijalnim investitorima, kao i privredne subjekte na svojoj teritoriji.

Domaćinima je predstavljena i izgradnja kulturno-omladinskog centra, za koji je inicijalna sredstva obezbijedila je Vlada Srbije na inicijativu predsjednika Aleksandra Vučića, i Goraždansku štampariju (1519-1523), kao i i planove za izgradnju Muzeja štamparstva.

Predsjednik Regionalne privredne komore Zvonko Tufegdžić uputio je poziv privrednicima iz Novog Goražda da se obrate Gradu Kraljevu ili komori kako bi im oni obezbijedili eventualne partnere.

Kraljevčanima su na štandu u centru grada predstavljeni turistički potencijali Republike Srpske, Novog Goražda, kao i Goraždanske štamparije, koja je radila u periodu od 1519. do 1523. godine i bila prva štamparija na prostoru Bosne, a druga na prostoru Zapadnog Balkana.

Gosti i domaćini zajedno su obišli štand Turističke organizacije Republike Srpske, koji će biti otvoren i sutra od 12 do 19 časova.

U gardskom pozorištui večeras je izvedena predstava “Sedmi dan” pozorišta “Putujući glumac” i Kulturnog centra Istočno Sarajevo, kojoj su prisustvovali domaćini i gosti.

Tekst Gorana Vračara dramatizovao je i režirao Aleksandar Lazić, a igrali su Jelica Kovačević, Ivana Zečević, Predrag Vasić i Aleksandar Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana