Srpska djeca u Srebrenici nisu došla na nastavu

Srna
Srpska djeca u Srebrenici nisu došla na nastavu

SREBRENICA - Učenici srpske nacionalnosti jutros nisu došli na nastavu u Prvu osnovnu školu u Srebrenici, u skladu sa zaključcima sastanka roditelja srpske djece, potvrdili su Srni članovi Savjeta roditelja u ovoj školi.

Roditelji učenika srpske nacionalnosti u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici sinoć su odlučili da od danas njihova djeca bojkotuju nastavu jer je, kako su ocijenili, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ignorisalo njihove zahtjeve na sastanku u vezi sa problemima u ovoj školi, održanom prije dva dana u Banjaluci.

Oni su nezadovoljni što na sastanak sa resornim ministrom Natalijom Trivić nije pozvan i predstavnik roditelja srpske djece da iznese njihove stavove, nego su samo razmatrani bošnjački zahtjevi, kojima je, kako navode, većinom udovoljeno.

Roditelji srpske djece kažu da ne prihvataju te zaključke i traže da Ministarstvo zaštiti i njihovu djecu, kojima se prijeti na razne načine.

Prema njihovim riječima, prijetnje najviše stižu putem društvenih mreža, djecu nazivaju fašistima, a ništa se ne preduzima da se sankcionišu oni koji prijete srpskoj djeci klanjem.

Na roditeljskom sastanku srpskih učenika zatraženo je od resornog ministarstva da se izjasni i o zahtjevima roditelja srpskih đaka i da stane u zaštitu srpske djece i garantuje im bezbjedno pohađanje nastave.

Zaključak da se nastava bojkotuje do daljeg ili do dobijanja odgovora na zahtjeve od nadležnog ministarstva, potpisali su svi prisutni roditelji srpske djece.

Neki roditelji su najavili mogućnost ispisivanja djece iz srebreničke škole, ukoliko budu ignorisani njihovi zahtjevi za punu bezbjednost, zaštitu djece i ravnopravan odnos u odlučivanju u organima srebreničke osnovne škole.

Na dnevnom redu Skupštine opštine Srebrenica danas je bilo predviđeno razmatranje informacije o radu Komisije zadužene za sagledavanje i rješavanje stanja u Prvoj osnovnoj školi, ali je ta tačka povučena jer su srpski odbornici tražili da se dopuni odgovorima na zahtjeve srpskih roditelja, informacijom sa sastanka u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, te informacijom tužilaštva i policije o događajima u ovoj školi i prijetnjama srpskoj djeci.

Zatraženo je i da ministar Natalija Trivić posjeti ovu školu i razgovara sa roditeljima i zaposlenim s ciljem prevazilaženja problema u ovoj ustanovi, za koje navode da se sve više politizuju.

U Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici Srni je rečeno da zbog snijega i neprohodnih puteva jutros na nastavu nije došao i veliki broj đaka bošnjačke nacionalnosti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana