Spuštena rampa za svinjetinu iz Srbije

Anita Janković-Rečević
Spuštena rampa za svinjetinu iz Srbije

Banjaluka - Afrička svinjska kuga, koja mjesecima hara po Evropi i nanosi velike gubitke uzgajivačima, sve više prijeti i domaćim farmama, a u cilju sprečavanja zaraze i zbog sumnje da se bolest pojavila u Srbiji, BiH je spustila rampu za uvoz svinja i svinjskog mesa iz te zemlje.

  Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH juče su saopštili da su usvojili Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki radi sprečavanja unosa afričke svinjske kuge iz Srbije u BiH.

- Zabranjuje se uvoz domaćih i divljih svinja, svinjskog mesa, te proizvoda koji nisu obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge - saopšteno je iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić kaže da su domaći farmeri u strahu jer se događa upravo ono čega su se bojali.

- Iako još nije zvanično objavljeno, afrička kuga je stigla u Srbiju, a žarište bolesti je u selima između Beograda i Mladenovca. Ubijeđeni smo da će bolest stići i kod nas, samo je pitanje kad - rekao je Maljčić.

Prema njegovim riječima, najveća prijetnja dolazi od malih gazdinstava u Srbiji, koja nekontrolisano trguju svinjama.

- Doći će do naglog pada cijena svinja u Srbiji što bi mogli iskoristiti neki uvoznici iz Srpske. Zbog toga ćemo tražiti hitan sastanak sa resornim ministrom i zahtijevati da se čuva Drina. Veliki klaničari će poštovati zabranu, međutim skela na Drini neprestano radi i to je put kojim se mogu unijeti zaražene životinje - kazao je Maljčić. Dodao je da će, ukoliko bolest dospije u BiH, štete biti nesagledive.

- Tamo gdje se bolest pojavi moraju se eutanizirati sve svinje u krugu od tri kilometra i to bi uništilo domaću proizvodnju, kao i reputaciju zemlje jer niko neće investirati u rizične oblasti - smatra Maljčić. 

Da bi situacija mogla bila teška slaže se i pomoćnik ministra za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Dragan Knežević koji ističe da ukoliko se bolest pojavi u RS i BiH da bi to moglo izazvati potpuno uništenje populacije svinja. 

- Afrička kuga je zarazna bolest koja se širi vrlo brzo i ima ozbiljne socioekonomske posljedice. Vakcina protiv bolesti ne postoji, a nema ni efikasnog lijeka i zato je važno da pojačaju kontrole na graničnim prelazima - rekao je Knežević i pojasnio da se bolest ne prenosi na ljude i druge vrste životinja.  On je naveo da je resorno ministarstvo donijelo “Naredbu o vanrednom odstrelu divlje svinje u lovištima zbog monitoringa zarazne bolesti afričke kuge svinja” ističući da je korisnicima sprotsko-rekreativnih lovišta koja graniče sa Hrvatskom i Srbijom naložen odstrel svinja. Predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić kaže da su lovci na raspolaganju resornom ministarstvu za servisiranje lovišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana