Sportski kamp za srpsku djecu iz regiona i dijaspore

Srna
Sportski kamp za srpsku djecu iz regiona i dijaspore

BEOGRAD - U Beogradu se održava sportski kamp za oko 250 djece srpskog porijekla iz regiona i dijaspore, među kojima je i oko 70 dječaka i djevojčica iz Republike Srpske, kao i mališani iz Crne Gore i Albanije.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andrej Mladenović je rekao da je grad Beograd podržao ovu akciju sportskog udruženja “Sport stars” koje je organizovalo multidisciplinarni sportski kamp za djecu srpskog porijekla iz regiona, ali i iz različitih dijelova Evrope.

Djeca će biti u Beogradu 10 dana i besplatno trenirati, ukupno je ih je oko 250, a promoteri kampa su slavni srpski sportisti, sada treneri – Nenad Peruničić, Željko Tanasković, Bogdan Obradović, Milorad Kosanović i Milan Gurović.

Mladenović je rekao da je prošle godine kamp okupio djecu sa Kosova i Metohije, dok je ove godine to prošireno pa su tu i djeca iz dijaspore, ali i regiona, kao i Italije, Austrije, Njemačke, Švajcarske, Švedske.

On je naveo da su djeca iz Albanije srpskog porijekla, ali imaju albanska imena, budući da je komunistički režim u Albaniji u prošlosti na silu mijenjao imena i prezimena, ali oni sebe smatraju Srbima i oduševljeni su Beogradom.

Prema njegovim riječima, multidisciplinarni kamp, koji je počeo u srijedu, 21. jula, a trajaće do subote, 31. jula, obuhvata pet sportova, a djeca su smještena u Dom učenika “Patrijarh Pavle”, saopšteno je iz pres-službe grada Beograda.

Mladenović je rekao da će tokom nedjelje djeca da obiđu sve važnije znamenitosti u Beogradu, poput Kalemegdana, spomenika Stefanu Nemanji i Hrama Svetog Save, a biće u prilici da vide stadione “Partizana” i “Crvene zvezde”, kao i Zoološki vrt, uz prijem u Starom dvoru.

“Želimo da malo bolje nauče srpski jezik, upoznaju se sa Beogradom, istorijom Srbije i našeg grada”, rekao je on i podsjetio da su tokom ljeta u posjeti Beogradu već bila djeca iz Republike Srpske i sa Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana