Sporni pravilnik za finansiranje osnovnih škola već pred sudijama

Dragana Orlović
Sporni pravilnik za finansiranje osnovnih škola već pred sudijama

BANjALUKA - Nezadovoljne računovođe i sekretari iz manjih osnovnih škola u Republici Srpskoj odlučili su da pravdu uzmu u svoje ruke, pa su angažovali advokata i Ustavnom sudu RS uputili inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti novih pravila na osnovu kojih im je smanjena norma, a time i plate čak do 40 odsto.

Do tog umanjenja došlo je zbog primjene novog pravilnika o normativima i standardima za finansiranje osnovnih škola koji je u septembru stupio na snagu.

Kako je "Glas Srpske" ranije prvi objavio, tim aktom je predviđeno da u školama sa manje od 16 odjeljenja bude umanjen procenat radnog vremena sekretarima i računovođama za pet odsto, odnosno maksimalno 50 odsto.

To se direktno odnosi na njihova mjesečna primanja, koja su manja i do 40 odsto.

Ogorčeni prosvjetari iz svih dijelova RS sada su krenuli u borbu za svoja prava, pa je njih ukupno 53 privatno angažovalo advokata i potpisalo inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti spornih odredaba iz pravilnika, koju su već podnijeli Ustavnom sudu RS.

Njihov advokat Branislav Rakić očekuje da će ta inicijativa biti pozitivno riješena.

- Identičan slučaj bio je i prije nekoliko godina sa starim pravilnikom, kada je Ustavni sud RS ocijenio da njegove odredbe nisu u skladu sa zakonom i Ustavom RS.

Ovim novim pravilnikom suština je ista, samo je sporni član propisan u tri stava, zbog čega očekujemo da će inicijativa biti usvojena - naglasio je Rakić.

Ističe da novi pravilnik odstupa od zakona, jer dovodi u neravnopravan položaj računovođe i sekretare škole u odnosu na drugo nenastavno osoblje, poput direktora, kojem broj odjeljenja ne utiče na normu i platu.

Radnici u prosvjeti koji su odlučili da ne sjede skrštenih ruku dok im plate umanjuju tvrde da im u bici za njihova prava nisu mnogo pomogli predstavnici Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, zbog čega je većina njih i istupila iz te organizacije.

Međutim, prvi sindikalista Dragan Gnjatić poručuje da njihovi pravnici tek razmatraju da li treba sporni pravilnik poslati na Ustavni sud, što su radnici već učinili.

- Ovaj pravilnik jeste nekorektan i razmotrićemo šta dalje raditi na tom pitanju. Iduće sedmice očekujemo i razgovore sa resornim ministrom - kazao je Gnjatić i dodao da nije korektno što se radnici loše izjašnjavaju o sindikatu, ali da imaju pravo sami da se bore ako žele.

Prosvjetnim radnicima u manjim školama u Srpskoj pokušalo se umanjiti plate i 2014. godine.

Tadašnji pravilnik o finansiranju osnovnih škola iz 2009. takođe je predviđao da je u svim školama sa manje od 16 odjeljenja moguće umanjiti plate sekretarima i računovođama.

Međutim, radnici su i tada pokrenuli inicijativu za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti, nakon koje je Ustavni sud RS donio odluku da sporni član nije u skladu ni sa Zakonom o osnovnom obrazovanju, ni sa Zakonom o platama u zaposlenih u prosvjeti, pa je taj član obrisan, a pravilnik izmijenjen.

U pravilnik su sada, pet godina kasnije, ponovo uvršćeni članovi koje je Ustavni sud RS osporio.
 

Zakon

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS su ranije rekli da je pravilnik iz 2009. osporen jer za to nije bilo uporišta u tada važećem Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju.

Međutim, sadašnjim zakonom definisano je da će se broj izvršilaca sekretara i računovođa odrediti pravilnikom kojim se propisuju normativi i standardi za finansiranje osnovnih škola, čime je stečen i zakonski osnov za određivanje procenata radnih normi za sva radna mjesta u školi u skladu sa brojem odjeljenja u školi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana