SPC Novi Grad: Domaćini mogu proslavljati krsnu slavu i poštovati preporuke

Srna
SPC Novi Grad: Domaćini mogu proslavljati krsnu slavu i poštovati preporuke

NOVI GRAD- Novogradski sveštenik Nemanja Vidić rekao je Srni da krsnu slavu treba obilježavati dostojanstveno, u duhu pravoslavlja i uz poštovanje preporuka za zaštitu od virusa korona.

Sveštenik Vidić je naglasio da niko nije rekao da se ne slave krsne slave, niti je to nemoguće zbog preporuka zdravstvenih institucija.

"Naši preci su sačuvali krsnu slavu kroz istoriju, bez obzira koliko su teška vremena bila. U vrijeme ratova i stradanja nisu napuštane krsne slave. Ni sada to ne treba raditi", poručio je sveštenik Vidić.

On je naveo da je pandemija virusa korona, možda, prilika da se vjernici podsjete šta je krsna slava.

"Svoju krsnu slavu domaćin treba da proslavlja prvo dostojanstveno, u duhu pravoslavlja. Ne može se slaviti slava bez slavske svijeće, slavskog žita, slavskog kolača i mirisa tamjana. Mi svaki dan imamo ručak, ali slavski obred je liturgija u kući, molitveno okupljanje domaćina i gostiju. Zato ne vidim zašto se to ne može slaviti slava ako nema 50 i više gostiju i ako nema muzike uživo", rekao je Vidić.

Vidić je rekao da je u srpskom narodu običaj da se krsna slava obilježava uoči praznika, na sam dan slave i narednog dana.

"Svaki domaćin, ako može pripremiti svoju slavu, može oragnizovati i sve drugo. Danas ljudi rade, pa i prije pandemije nisu svi gosti mogli doći u isto vrijeme. Znači, može se organizovati da nema kršenja propisanih mjera", rekao je Vidić.

On je naglasio da su vjernici od početka pandemije virusa korona, uglavnom, poštovali ovo pravilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana