Spasavaju živote darujući dio sebe

S. Đ.
Spasavaju živote darujući dio sebe

Banjaluka - Biti dobrovoljni davalac krvi znači svakom dozom spasiti ljudski život i dati mu lijek koji se ne kupuje u apoteci, a sebe oplemeniti i učiniti većim čovjekom.

Ovako su, povodom Međunarodnog dana dobrovoljnog davalaštva krvi, koji se obilježava 14. juna, svoj poziv opisali dobrovoljni davaoci krvi.

Predsjednik banjalučkog Udruženja dobrovoljnih davalaca Đuro Ožegović krv daruje od punoljetstva, a nedavno je dao 60. dozu.

- Dobrovoljni davaoci krvi su ljudi koji daruju dio sebe, ne pitajući ko će ga dobiti - rekao je Ožegović. Nakon što je u ratu čudom preživio nesreću, predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Gacko Miroslav Vuković Hrgo, obećao je sebi da će postati dobrovoljni davalac krvi.

- Dajem krv četiri puta godišnje, a do sad sam darovao 70 doza - naglasio je Vuković.

Da ima i mladih spremnih da daruju krv, pokazuje primjer dvadesetpetogodišnjeg Miloša Vasiljevića iz Gacka, koji je dragocjenu tečnost dao 15 puta.

- Prvi put sam krv dao kao srednjoškolac, a od tada sam redovan učesnik humanitarnih akcija, što bih savjetovao i svojim vršnjacima - kaže Vasiljević.

Šef službe za prikupljanje krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS Veselka Ćejić je rekla da je stanje sa zalihama zadovoljavajuće, te da nema deficita nijedne krvne grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana