Solidarnost pružila šansu za ozdravljenje 39 djece

Anita Janković Rečević
Solidarnost pružila šansu za ozdravljenje 39 djece

Banjaluka - Zahvaljujući Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu do sada je 39 mališana dobilo šansu za ozdravljenje, a za njihovo liječenje izdvojeno je oko 1,5 miliona maraka.

Mali heroji iz Srpske po “lijek” su išli u zdravstvene ustanove u Njemačkoj, Španiji, Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Belgiji, Rusiji, Sloveniji i Turskoj.

- Odobrili smo ukupno 45 zahtjeva, s tim što je za troje djece liječenje produžavano više puta, tako da je do sada u inostranstvo upućeno 39 mališana - rekli su u Fondu, koji je počeo da radi 1. januara.

Ističu da se najveći broj zahtjeva odnosio na genetska ispitivanja, te da su djeca na liječenje upućivana i zbog tumora, operacija srca, transplantacije koštane srži i drugih teških oboljenja.

- Najveći iznos, oko 240.000 evra, odobren je za transplantaciju koštane srži u Njemačkoj - kažu u Fondu i dodaju da je trenutno na računima na raspolaganju oko 3,6 miliona KM.

Imajući u vidu broj zahtjeva i odobreni iznos novca, u Fondu smatraju da su opravdali svoju ulogu i ostvarili cilj zbog kojeg su i osnovani, a to je sistemsko rješavanje problema liječenja djece u inostranstvu.

- Nadamo se da ćemo u budućnosti u potpunosti zadobiti povjerenje čak i onih koji su prvobitno bili nepovjerljivi prema Fondu. Da smo na dobrom putu pokazuje i to što je sve manje radnika koji podnose zahtjeve da budu oslobođeni od plaćanja posebnog doprinosa za solidarnost. Tek manje od jedan odsto od ukupnog broja zaposlenih u RS odlučilo je do sada da od svoje plate ne izdvaja novac za liječenje mališana - istakli su u Fondu i izrazili zahvalnost najstarijoj populaciji koja je izrazila interesovanje da pruži svoj doprinos liječenju mališana, kao i rukovodstvu Fonda PIO i Udruženju penzionera RS koji su to podržali.

Predsjednica Saveza za rijetke bolesti RS Biljana Kotur kaže da je značaj Fonda nemjerljiv prvenstveno jer je vrijeme, za koje se dijete pošalje u inostranstvo, znatno skraćeno u odnosu na ranije kada se novac za liječenje prikupljao putem raznih humanitarnih akcija.

  • Djeca su ranije gubila šansu za ozdravljenje upravo zbog tog čekanja, a veliki značaj Fonda ogleda se i u vezi sa dijagnostikom. Za mnoge rijetke bolesti dugo se čekala dijagnoza jer je nalaze trebalo slati u inostranstvo, a roditelji su trebali snositi troškove, a često nisu imali novca. Sada se znatno brže dolazi do dijagnoze jer je Fond mnogo toga olakšao i dosta dobrog donio - rekla je Koturova. 

Odbijeni zahtjevi

U Fondu solidarnosti ističu da za osam zahtjeva nisu odobrili sredstva. Tri su odbijena jer nisu iscrpljene sve mogućnosti liječenja u Srpskoj, a negativno mišljenje dobila su i tri zahtjeva za refundaciju troškova već obavljenog liječenja. Dva zahtjeva su odbijena jer su u pitanju bile usluge koje nisu naučno dokazane i primijenjene u praksi.

- Fond ne finansira eksperimentalne oblike dijagnostike ili liječenja, refundaciju plaćenih troškova liječenja, kupovinu lijeka ili medicinskog sredstva u inostranstvu, kao i provođenje produžene medicinske rehabilitacije u stranim zemljama - rekli su u Fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana