Sokolac: Mladi pomažu lokalnu zajednicu malim projektima

Srna
Sokolac: Mladi pomažu lokalnu zajednicu malim projektima

SOKOLAC - Fondacija "Mozaik" potpisala je danas na Sokocu ugovore sa mladima o realizaciji pet projekata koji su dobili najveći broj glasova na javnom pozivu Omladinske banke Sokolac, ukupne vrijednosti 7.500 KM.

Sredstva su odobrena i ugovori potpisani za realizaciju pet projekata - "Razglednica sa Romanije", "Biciklizam kao stil života", "Uređenje kupališta Buk", "Mladi jedni za druge - mladi za stare" i "Turistička signalizacija", te dodala da njihova realizacija počinje 24. avgusta i traje do 24. oktobra.

Najviše glasova dobio je projekat "Turistička signalizacija", za koji je glavni koordinator Milica Vuković rekla novinarima da je grupa mladih željela da stavi fokus na arheološki turizam.

Ona smatra da je glasinačka kultura jedna od najznačajnijih arheoloških iskopina na prostoru zapadnog i centralnog Balkana koja nije dovoljno poznata lokalnom stanovništvu.

"Želimo što više da promovišemo arheološki turizam i sa ovim projektom ćemo uraditi putokazne i informativne table na dva lokaliteta, prvi – Uneskom nagrađeni i zaštićeni lokalitet Nekropola stećaka - Luburić polje, a drugi - lokacija na kojoj su iskopana čuvena glasinačka kolica", rekla je Vukovićeva.

Ona je dodala da će na ovim lokalitetima table biti ispisane na srpskom i engleskom jeziku.

Armela Ramić, menadžer grantova fondacije "Mozaik", rekla je novinarima da je za svaki od pet projekata odobreno po 1.500 KM, ta da ova sredstva dodjeljuje uprava Omladinske banke.

Ona je podsjetila da je "Mozaik" u maju sa opštinom Sokolac potpisao četvorogodišnji memorandum kojim je uspostavljena Omladinska banka Sokolac, što podrazumijeva da mladi imaju na raspolaganju određeni fond za projekte koji su od značaja za lokalnu zajednicu.

Načelnik opštine Milovan Bjelica naglasio je da je memorandum sa "Mozaikom" potpisan u okviru politike koju vodi ova opština, a kojom se posebna podrška u svim sadržajima pruža mladima.

On je naveo da je Omladinska banka Sokolac jedan od tih projekata kojim je prepoznata vrijednost ove aktivnosti u podsticanju omladine da stvara bolje uslove za rad.

"Nadam se da će se ovo širiti i da će vremenom aktivisti ove organizacije raditi na većim projektima koji su od interesa za lokalnu zajednicu", rekao je Bjelica.

Anja Krsmanović iz Omladinske banke Sokolac naglasila je da je ovo bio prvi javni poziv mladima u ovoj opštini, na koji je u prvom krugu prijavljeno 15 projekata, te da je nakon glasanja prošlo pet od 10 koji su bili u užem izboru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana