Smrt srpskih vojnika u Velikom parku

Srna
Smrt srpskih vojnika u Velikom parku

ISTOČNO SARAJEVO - U Velikom parku u centru Sarajeva 22. aprila 1992. godine, naočigled brojnih prolaznika, strijeljano je osam pripadnika bivše JNA i četiri srpska civila.

Na taj dan u sarajevskom Velikom parku, usred grada, pedesetak metara od zgrade Predsjedništva BiH i u neposrednoj blizini Doma policije zločinački su ubijeni zarobljeni rezervisti JNA Milivoje Lalović, Đorđe Bjelica, Zoran Marković, Dragomir Đerić, Stevan Đokanović, Vlajko Golubović, Nedeljko Vujičić i Miladin Vukmanović.

Iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo ističu da je taj događaj, poznatiji kao predmet “Veliki park”, jedan u nizu od mnogobrojnih tragičnih stradanja Srba u Sarajevu, ali i povod da se taj dan označi i obilježava kao Dan nestalih Srba Sarajevsko-romanijske regije.

“Iako je 10. januara 2012. godine Tužilaštvo BiH intenziviralo istragu u predmetu žVeliki parkž, taj proces je žpao u voduž, a epilog je tek pronalaženje posmrtnih ostataka samo jednog rezerviste bivše JNA Nedeljka Vujičića i samo jedne kosti njegovog kolege Zorana Markovića”, izjavila je Srni predsjednik Organizacije Milka Kokot.

Iako su poznata imena izvršilaca i naredbodavaca ovog zločina, organizatori i zločinci do danas nisu privedeni pravdi. Kao odgovorni najčešće se pominju pripadnici jedinice “Ševe”, zatim komandant specijalne policije Dragan Vikić, te Nusret Šišić Dedo, Bakir Alispahić, Nedžad Herenda...

Prema dostupnim informacijama i izvještajima o tom događaju, rezervisti JNA krenuli su 22. aprila 1992. godine transporterom iz kasarne “Slobodan Princip Seljo” u Lukavici prema Ilidži sa zadatkom da uspostave tampon zonu između strana u sukobu, koji je izbio prilikom napada pripadnika muslimanske Teritorijalne odbrane /TO/ i policije na opštinu Ilidža.

U to vrijeme JNA je bila regularna vojna sila u BiH čiji je zadatak bio da uspostavi tampon zonu između tri zaraćene strane i da sprečava krvoproliće. Na putu prema tampon zoni, transporter se pokvario u Aerodromskoj ulici na Dobrinji, a kada su vojnici izašli iz njega sa namjerom da se jave u komandu zarobili su ih pripadnici TO i MUP-a tadašnje tzv. RBiH.

Zarobljene vojnike preuzeli su vojni policajci pod komandom Davora Matića zvanog Žmiro i Kerima Lučarevića i odveli ih u policijsku stanicu gdje su ih tukli, a potom odveli u Veliki park i strijeljali. Tek kada su počeli pregovori srpske i muslimanske strane na aerodromu Butmir i na insistiranje predstavnika kriznih štabova Pala, Ilidže i Vogošće, 12. maja 1992. godine na Pale je stigao dopis u kojem tadašnji načelnik štaba TO Hasan Efendić i ministar odbrane tzv. RBiH Jerko Doko svojim potpisima tvrde da su “zarobljeni vojnici živi i pušteni na slobodu i da su se vratili kućama”.

Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo u maju 2005. godine podnio je prijavu protiv 13 lica zbog postojanja osnova sumnje da su odgovorna za ovo krivično djelo.

Srpska policija za slučaj “Veliki park” tereti bivšeg ministra odbrane RBiH Jerka Doku, komandanta TO RBiH Hasana Efendića, komandanta Specijalne jedinice MUP-a BiH Dragana Vikića, komandanta Vojne policije Armije BiH Kerima Lučarevića, načelnika Stanice javne bezbjednosti Novi Grad Malika Krivića i jednog od komandanata Specijalne jedinice Armije BiH pod komandom Jusufa - Juke Prazine, pokojnog Davora Matića Žmiru.

O ovom slučaju vođeno je više istraga, među kojima su one Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i Haškog suda. U Hagu je saslušano više svjedoka, a jedan od najvažnijih bio je bivši pripadnik AID-a Edin Garaplija koji je, navodno, tvrdio da je vojnike JNA likvidirao Nedžad Herenda, pripadnik jedinice “Ševe”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana