Služena liturgija i parastos za 81 poginulog borca i 10 civila na Borikama kod Rogatice

Srna
Foto: Srna

ROGATICA - U Crkvi Svetog Petra i Pavla na Borikama kod Rogatice danas je služena sveta liturgija, nakon koje je oko hrama obišla litija, a ispred spomen-ploče služen je i parastos za 81 poginulog borca i 10 civilnih žrtava rata iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Delegacije opštine i opštinske Boračke organizacije položile su vijence.

Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić rekao je novinarima da je Ilindan tradicionalni praznik na koji se okuplja narod ovoga kraja, a i šire.

"Na neki način izražavamo naše poštovanje i zahvalnost poginulim borcima. U Rogatici se radi na stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca, te na zapošljavanju djece poginulih boraca, u okviru realnih mogućnosti", napomenuo je Jagodić.

On je ocijenio da se ne može biti zadovoljno načinom i brzinom rješavanjem problema boračkih kategorija, ali postoji dobra volja i namjera da se sve rješava.

Jagodić je istakao da je u fazi projektovanja centralni spomenik svim poginulim borcima i civilima sa područja opštine, koji će biti postavljen u centru Rogatice, a biće urađena konstrukcija finansiranja.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Mišo Sokolović rekao je novinarima da je spomen-ploču sa fotografijama boraca u porti hrama postavila Crkvena opština Borike, a potrebno je postaviti još četiri spomen-ploče po mjesnim odborima, kao i u centru Rogatice izgraditi centralni spomenik za sve poginule borce.

 

Prema njegovim riječima, postavljena su dva spomen-obilježja, u Kukavicama i Mesićima, a u ovoj godini biće pstavljena spomen-ploča sa imenima 55 poginulih boraca i pet civilnih žrtava rata u Mjesnom odboru Kozići.

On je napomenuo da je oko 40 porodica poginulih boraca apliciralo za novčana sredstva, a tražili su nadoknadu po 8.000 KM za stambeno rješavanje problema, a oko 20 porodica poginulih boraca traže neko stambeno rješenje.

"Radi se jedna stambena zgrada u kojom će stanovi biti namijenjeni za interno raseljena lica i porodice poginulih boraca", rekao je Sokolović.

U porti hrama održan je i izbor najljepših krsnih kolača, a u konkurenciji 19 kolača prvu nagradu - 200 KM osvojila je Milica Despotović, drugu u iznosu od 150 KM Branka Sorak i treću, odnosno 100 KM, Sonja Karišik 100 KM.

Svi ostali učesnici dobili su po 30 KM za učešće.

Na ovom "Ilindanskom saboru", koji traje tri dana, biće održana takmičenja u natezanju konopca, trke konja bosanske i arapske pasmine , pjšačke trke , takmičenja u malom fudbali, bacanje kugle i drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana