Služen parastos za poginule srpske borce iz sarajevskih opština

Srna
Služen parastos za poginule srpske borce iz sarajevskih opština

BRATUNAC - U Bratuncu je danas, na Velike ili Vaskršnje zadušnice, služen parastos za 185 poginulih srpskih boraca čiji su posmrtni ostaci preneseni na bratunačko groblje tokom egzodusa sarajevskih Srba, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine.

Nekadašnji predsjednik Izvršnog odbora sarajevske opštine Hadžići Vidomir Banduka rekao je da, prilikom napuštanja odbranjenih vjekovnih ognjišta, porodice poginulih nisu htjele da ostave svoje junake da im skrnave grobove i prenijele su njihove posmrtne ostatke u Bratunac, gdje su se naselile.

"Prije 25 godina, na današnji dan, 6. marta, završeno je iseljavanje Srba iz Hadžića i prenošenje posmrtnih ostataka poginulih boraca koji su smiraj našli kod braće, ovdje u Podrinju, kod saboraca iz ovog kraja. Te žrtve za slobodu srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske ne smiju biti zaboravljene i svake godine podsjećamo na te ljude i događaje", istakao je Banduka.

Na bratunačkom groblju sahranjen je najveći broj poginulih iz Hadžića, te manji broj iz Ilijaša, Ilidže i drugih sarajevskih opština.

Predsjednik Udruženja logoraša regije Birač Vinko Lale rekao je da se događaji nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, srpski egzodus iz sarajevskih opština kada su živi selili sa mrtvima, moraju pamtiti i podsjećati se na te traume i nepravdu.

"Institucije Republike Srpske treba da obrate posebnu pažnju na ovu kategoriju stanovništva, koje je ostavilo sve što su generacije stvarale i krenulo u neizvjesnost da živi slobodni u Republici Srpskoj za koju su se borili i dali velike žrtve", poručio je Lale.

Današnjim parastosom obilježeno je 25 godina od prenosa posmrtnih ostataka poginulih srpskih boraca iz sarajevskih opština u Bratunac.

Porodice mnogih poginulih boraca sa sarajevskog ratišta, koji su sahranjeni u bratunačkom groblju, raselile su se kasnije po svijetu, ali se groblje održava, čuva se sjećanje, odaje počast, služe parastosi i prislužuju svijeće za pokoj njihovih duša iako bliži srodnici mnogih nisu u mogućnosti da češće posjećuju njihove grobove.

Zbog epidemioloških mjera parastosu je prisustvovao ograničen broj saboraca i srodnika poginulih.

Parastos je organizovala Boračaka organizacija Bratunac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana