Služen parastos u Skelanima: Na kućnom pragu ubijali djecu, žene i starce

Srna
Služen parastos u Skelanima: Na kućnom pragu ubijali djecu, žene i starce

SKELANI - Kod Centralnog spomenika srpskim civilima i vojnicima u Skelanima kod Srebrenice danas je služen parastos i prislužene svijeće za pokoj duša 305 nastradalih Srba iz ovog mjesta i okolnih sela koje su srebreničke muslimanske snage ubile u građanskom ratu, a njih 69 usmrćeno je na današnji dan 1993. godine.

Više stotina stanovnika srednjeg Podrinja sa obje strane Drine prisustvovalo je parastosu, kao i brojne delegacije.

Cvijeće su položili predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Srbije Miodrag Linta, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Savo Vulić, te general Milan Torbica ispred Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske.  Cvijeće su položile i delegacije Saveza logoraša, veterana i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, te delegacije boračkih organizacija i opština Srebrenica, Bratunac, Zvornik, opštine Bajina Bašta u Srbiji i brojne stranačke delegacije.

General Torbica rekao je ovom prilikom da je Vojska Republike Srpske posljednja formirana na prostoru bivše Jugoslavijem što pokazuje da se Srbi nisu pripremali za rat, za razliku od ostalih čije su vojske formirane godinu ili dvije ranije.

-Prema datumima stradanja i pogibije Srba vidi se da su oni ubijani i ginuli u odbrani svojih porodica i ognjišta u prvoj ratnoj godini, a mnogi prije formiranja Vojske Republike Srpske. To potvrđuju i britanski dokumenti i demantuju mnoge ha{ke presude - rekao je Torbica.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je novinarima da se narod okupio da oda dužnu počast poginulima.

- Više od 500 Srba, većina civila, iz srebreničke opštine nastradalo je u posljednjem ratu. Sela i srpska imovina i bogomolje su uništeni i niko zbog toga nije odgovarao, što govori o profesionalnosti i objektivnosti sudova koji donose političke presudem osuđujući samo Srbe. Ali, stanje se mijenja, objavljivanjem raznih tajnih dokumenata dolazi se do istine o ratu i načinu stradanja u BiH - poručio je Grujičić.

Izrazio je očekivanje da će, ipak, neko od muslimanskih počinilaca zločina nad Srbima u ovom kraju odgovarati.

Parastosu u Skelanima prethodili su parastosi, prisluživanje svijeća za pokoj duša ubijenih i polaganje cvijeća kod spomenika u obližnjim selima Ćosići i Kalimanići čiji su stanovnici, takođe, nastradali na današnji dan prije 27 godina.

Od 305 ubijenih Srba iz ovog kraja u posljednjem ratu, više od polovine bili su civili - žene, djeca i starci.

Jake muslimanske snage iz Srebrenice sa nekoliko hiljada vojnika pod komandom Nasera Orića upale su na današnji dan 1993. godine u zoru u srpska sela Kušiće, Ćosiće, Kalimaniće i još neka, a zatim i Skelane, ubijajući, pljačkajući i paleći sve što je srpsko, sa jasnom namjerom da izvrše etničko čišćenje.

Tog dana ubijeno je čak 69 stanovnika ovog kraja, a dvije trećine nastradalih bili su civili, među kojima je nekoliko djece i 15 žena. Ranjeno je 165 mještana. Od 30 zarobljenih polovina nije preživjela mučenja u srebreničkim kazamatima, a njih četvoro još se vode kao nestali.

Stanovnici su tražili spas u povlačenju prema graničnom mostu ka Bajinoj Bašti u Srbiji, dok su neki pokušali spasiti živote preplivavanjem Drine.

Most preko koga se civilno stanovništvo jedino moglo prebaciti u Srbiju bio je pod stalnom mitraljeskom vatrom i postao je srpsko stratište. Najmlađa žrtva bio je petogodišnji Aleksandar Dimitrijević, a njegov brat Radislav imao je 11 godina.
Tada maloljetni Cvetko Ristić iz Kušića ostao je bez cijele porodice, kuće i imovine. Ubijeni su mu roditelji, sestra, a bratove posmrtne ostatke još nije pronašao, dok mu je nakon 16 godina obnovljena zapaljena kuća.

Persa Jakovljević iz Kušića kaže da je napad na selo počeo u ranu zoru.

- Sa djecom sam pobjegla prema Skelanima i uspjeli smo preko mosta preći u Bajinu Baštu i prije nego su muslimanske snage stigle u Skelane i počele pucati po mostu gdje su mnogi nastradali - prisjeća se ova žena dodajući da joj je tog dana poginuo suprug Milenko, a ranije i djever Blagoje braneći kućni prag.

Linta rekao je da je jasno da je zločin nad srpskim narodom u Skelanima kod Srebrenice bila genocidna politika planiranog istrebljenja Srba sa lijeve strane Drine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana