Slovenija pooštrila uslove za boravak stranaca: Uslov za studije 5.000 evra na računu

Danijela Bajić
Slovenija pooštrila uslove za boravak stranaca: Uslov za studije 5.000 evra na računu

BANjALUKA, LjUBLjANA - Maturanti iz BiH koji se odluče da školovanje nastave na jednom od slovenačkih univerziteta na računu će godišnje morati da imaju 5.000 evra, dok je ranije za dobijanje privremene boravišne dozvole studentima u Sloveniji bilo dovoljno garantno pismo roditelja ili staratelja.

Novi propisi, kojima su pooštreni uslovi za boravak stranaca u Sloveniji, stupili su na snagu prošle sedmice. Prema njima, strani studenti, među kojima su i državljani BiH, ubuduće će, kako bi dobili boravišnu dozvolu, na računu godišnje morati da imaju 5.000 evra, što na mjesečnom nivou iznosi nešto više od 402 evra, koliko od avgusta 2019. godine u ovoj zemlji iznosi minimalni dohodak.

Iako slovenačka studentska organizacija tvrdi da će zbog promjena u proceduri za dobijanje privremene dozvole boravka zbog studija, slovenačko visoko obrazovanje pretrpjeti najveću štetu, predstavnici studenata iz Srpske koji studiraju u inostranstvu kažu da to neće mnogo uticati na odluku ovdašnje omladine koja u tu zemlju odlaze zbog školovanja. Problem će, kažu, biti za one koje u Sloveniju odlaze da rade, na osnovu boravišne dozvole za studente.

Filip Božić iz Bijeljine, koji je studije završio na univerzitetu u Kopru, kaže da za ljude koji žele da nastave školovanje u Sloveniji ova odluka zvanične Ljubljane neće biti prepreka, jer da je tako ne bi svi hrlili u Austriju i mnoge druge zemlje gdje strani studenti, da bi studirali, već godinama moraju imati određen iznos na računu.

- Maturanti koji se odluče da studiraju u Sloveniji mogu da na kraju - krajeva pozajme novac, koji bi na kraju vratili, kao što svi drugi rade. Ne znam nijednog našeg studenta, koji se na primjer školuje u Austriji i da mu je to bila neka prepreka - kazao je Božić.

Za studije u Sloveniju, gdje prema podacima tamošnjeg zavoda za statistiku, trenutno studira 8.125 stranih studenata, sve više se, ističe Božić, odlučuju i mladi iz BiH. 

- Međutim, veliki broj državljana BiH studije u Sloveniji upiše kako bi, između ostalog, dobili vizu i zaposlili se, jer slovenačke firme, posebno na primorju, zapošljavaju mnogo studenata, koji zarade i do 2.000 evra mjesečno. To je vjerovatno i jedan od razloga pooštravanja uslova za boravak - rekao je Božić.

Koordinator organizacije srpskih studenata u inostranstvu za Republiku Srpsku Marko Romić kaže da nije nimalo iznenađen odlukom slovenačkih vlasti, te da je ovo rješenje bilo očekivano. 

- Ova odluka predstavlja svojevrsno obezbjeđenje matične države da postoji ozbiljna namjera studenta da studira. Vjerovatno će ovo rješenje uticati na odluku pojedinih studenata koji do sada nisu izdvajali taj iznos, ali u svjetlu nekih odnosa u Evropskoj uniji to se moglo i očekivati. Pitanje je samo dana kada će to uvesti Hrvatska i druge zemlje iz okruženja - rekao je Romić.

Želja za obrazovanjem

Prema riječima Marka Romića, trend odlaska na studije u inostranstvo je nastavljen.

- Broj studenata kako u inostranim, tako i domaćim visokoškolskim ustanovama konstantno raste, zato što je trend želje za visokim obrazovanjem u Srpskoj u porastu. Prema nekim procjenama u inostranstvu studira oko 10.000 studenata iz Srpske - rekao je Romić i dodao da se srpski studenti najčešće odlučuju za germanski krug zemalja, dok u posljednje vrijeme mnogo njih na fakultet odlazi u Ameriku i Kinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana