Slaven Dujaković za "Glas Srpske": Sektor osiguranja na stabilnim nogama

Milijana Latinović
Slaven Dujaković za "Glas Srpske": Sektor osiguranja na stabilnim nogama

BANjALUKA - Sektor osiguranja Republike Srpske sačuvao je stabilnost uprkos brojnim nepovoljnim uticajima, a dobar poslovni rezultat iz prošle nastavljen je i u prvom polugodištu ove godine, rekao je u intervjuu za “Glas Srpske” direktor Agencije za osiguranje RS Slaven Dujaković.

- Razvoj i stabilnost sektora osiguranja u znatnoj mjeri zavisi i od opšte ekonomske situacije, a ne samo od poslovanja društava za osiguranje i aktivnosti supervizora - rekao je Dujaković.

Glas: Narodna skupština RS razmatrala je izvještaj agencije za prošlu godinu. Kakvo je stanje u sektoru osiguranja RS? 
Dujaković: Sektor osiguranja je lani bio adekvatno kapitalizovan, odnosno iskazano je više bazičnog kapitala za 57,4 odsto i ukupnog raspoloživog kapitala za 40,4 odsto u odnosu na zakonom propisane minimalne iznose. Društva za osiguranje sa sjedištem u Srpskoj su osiguranicima i korisnicima osiguranja isplatila 72,9 miliona KM ili za 14,5 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. 

Glas: Kako su osiguravajuća društva poslovala u prošloj godini?
Dujaković: Obračunata premija na tržištu osiguranja Srpske, koja uključuje i premiju koju su obračunale i filijale iz FBiH je 226,1 miliona KM i veća je za šest odsto u odnosu na 2017. godinu. Premija neživotnog osiguranja porasla je za 5,5 odsto, a premija životnog za 8,4 odsto. Neto rezultat je 28,8 miliona KM, pri čemu je 11 društava iskazalo neto dobit od 32,7 miliona KM, dok su četiri iskazala gubitak od 3,9 miliona KM. 

Glas: Šta je doprinijelo takvom rezultatu?
Dujaković: Agencija je lani pokrenula 23 kontrole učesnika na tržištu osiguranja, a poseban značaj dat je kontrolama tržišnog ponašanja tokom zaključivanja ugovora o osiguranju od auto-odgovornosti te se 11 pokrenutih kontrola odnosilo na vanredne kontrole ovog segmenta. Upravo su ciljane vanredne kontrole, te izrečene mjere imale značajne efekte za poboljšanje pokazatelja poslovanja društava.

Glas: Kako ocjenjujete rad osiguravajućih društava u prvom polugodištu ove godine?
Dujaković: U prvom polugodištu 2019. godine nastavljen je trend rasta premije osiguranja. Ukupno obračunata premija društava za osiguranje sa sjedištem u Srpskoj, a koje uključuje i poslovanje u FBiH, iznosila je 113,1 miliona KM, odnosno za 5,3 odsto je bila veća u odnosu na prvo polugodište 2018. godine. 

Glas: Šta su prioriteti u radu Agencije za osiguranje RS?
Dujaković: Prioriteti, koje je agencija utvrdila programom rada za 2019. godinu zasnovani su na nastavku intenzivnog nadzora u segmentu osiguranja od auto-odgovornosti, te donošenju podzakonskih propisa utvrđenih izmjenama i dopunama Zakona o društvima za osiguranje. 

Glas: Šta smatrate najvećim problemom u sektoru osiguranja?
Dujaković: Potencijalne opasnosti za stabilnost sektora osiguranja proizilaze iz okolnosti da od 25 registrovanih društava za osiguranje, uključujući i društva iz FBiH koja posluju u Srpskoj putem filijale, čak 22 društva obavljaju poslove u vrsti osiguranja od auto-odgovornosti, što predstavlja potencijalnu opasnost za stabilnost čitavog sektora.

Glas: Slijedi izbor direktora agencije, da li ćete se i Vi prijaviti i šta očekujete?
Dujaković: Da, podnio sam prijavu na javni konkurs za izbor i imenovanje direktora agencije. Iako ispunjavam sve propisane uslove i imam ostvarene pozitivne rezultate iz tekućeg mandatnog perioda, u pogledu očuvanja stabilnosti sektora osiguranja i zaštite interesa osiguranika, nije profesionalno da se u toku trajanja procesa izbora direktora izjašnjavam o svojim očekivanjima. 
 

Liberalizacija 

Glas: Koji su planovi agencije za idući period?

Dujaković: Pred nama je liberalizacija tržišta osiguranja od auto-odgovornosti te priprema za prelazak na regulatorni okvir, koji je zasnovan na direktivi solventnosti 2. Te obaveze direktno su u vezi sa procesom i obavezom ispunjavanja zahtjeva u procesu stabilizacije i približavanja EU. Kako je aktuelnim zakonskim okvirom predviđeno da “djelimična” liberalizacija tržišta obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti, odnosno samostalno određivanje premija od strane društava uz saglasnost agencije, stupa na snagu krajem 2020. godine, u toku su aktivnosti usmjerene na standardizaciju baza podataka, koje vode društva za osiguranje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana