Slamka spasa za srpska ognjišta u FBiH

Milijana Latinović
Slamka spasa za srpska ognjišta u FBiH

Banjaluka - Na adresu kancelarija za pružanje stručne pomoći izbjeglim i raseljenim Srbima, čija su ognjišta u ratnom vihoru ostala u FBiH, dnevno stiže i do 50 zahtjeva onih koji hvatajući se za slamku spasa pokušavaju da sačuvaju svoju imovinu.

Usklađivanje katastra i zemljišnih knjiga u FBiH počelo je lani, a procjenjuje se da su Srbi vlasnici oko 6.500  kvadratnih kilometara imovine u tom entitetu. Zbog brojnih propusta onih koji u Federaciji kroje zakone, mnogi Srbi na vrijeme nisu informisani o upisu imovine, zbog čega strahuju da će ostati bez svojih imanja.

Kako bi pomogli njima, ali i svima onima koji tek treba da upišu svoju imovinu, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS je u saradnji sa Republičkom upravom za imovinsko-pravne poslove otvorilo krajem maja u Banjaluci, Bijeljini, Mrkonjić Gradu, Zvorniku, Nevesinju i Istočnom Novom Sarajevu kancelarije za besplatnu pravnu pomoć.

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica RS Radovan Grajić kaže da je mnogo Srba čija su imovinska prava u FBiH grubo narušena.

- Zakon o zemljišnim knjigama FBiH po kojem se radi upis u novu gruntovnu knjigu je diskriminirajući za sve one koji trenutno ne žive u FBiH, jer ne mogu da dođu do informacije kada je javni poziv u nekoj opštini raspisan i do kada je ostavljen rok za upis imovine. Informacije se objavljuju u tamošnjem “Službenom glasniku” ili u nekim lokalnim medijima, koji su Srbima izbjeglim iz Federacije nedostupni. Naš zadatak je da svima njima pružimo blagovremene informacije i pomognemo da sačuvaju svoja imanja - rekao je Grajić.

Ističe da je proces usklađivanja katastra i zemljišnih knjiga u trećini lokalnih zajednica u FBiH završen, u trećini je u toku, dok će preostale opštine i gradovi u narednom periodu raspisivati javne pozive.

- Najviše problema je na području Bihaća i Mostara, gdje Srbi nemaju većinsku vlast - naglasio je Grajić, ističući da na adrese pojedinih kancelarija u RS dnevno stiže i do 50 zahtjeva za pomoć.

Predsjednik Saveza opštinskih udruženja izbjeglica i raseljenih lica RS Ignjat Simić velike nade polaže u rad kancelarija, koje će, kako kaže, bar donekle ublažiti ogromnu štetu koju Srbi trpe u FBiH.

- Srbi su i četvrt vijeka nakon rata u podređenom položaju u FBiH i svakodnevno se suočavaju sa raznim zloupotrebama, pljačkom i otimačinom imovine - kazao je Simić.

Na kakve sve prepreke nailaze oni koji godinama pokušavaju da se vrate na vjekovna ognjišta, priča on, svjedoči primjer jedne Mostarke.

  • Po završetku rata ona je od države otkupila svoj stan u centru Mostara. Uprkos presudi 2013. godine u njenu korist, deložacija stanara koji su zauzeli taj stan još nije izvršena, čime je njeno pravo na imovinu narušeno - ispričao je Simić i dodao da sličnih primjera ima širom FBiH.

Kancelarije

Izbjegli i raseljeni Srbi koji imaju imovinu u FBiH za besplatnu stručnu pomoć mogu se obratiti u kancelariju u Banjaluci, na broj telefona 051/456-258 ili mejl adresu [email protected] ili u kancelariju u Bijeljini na broj 055/490-940 ili mejl [email protected].

Broj kancelarije u Mrkonjić Gradu je 050/490-218, a mejl [email protected], Zvorniku 056/490-132, [email protected], Nevesinju 059/490-282, [email protected], te u Istočnom Novom Sarajevu 057/490-130, dok je mejl [email protected].

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana