Školska groznica tanji novčanike

Jana Kezić
Školska groznica tanji novčanike

BANjALUKA - Do početka nove školske godine ostalo je manje od mjesec dana i dok se đaci raduju povratku u školske klupe roditelji su na mukama jer im za opremanje samo jednog školarca treba najmanje 500 maraka.

Školska groznica, koja će mnogima u Srpskoj otanjiti novčanike, se polako zahuktava, a osim nabavke knjiga i školskog pribora, novca treba i za mnoge druge stvari, poput odjeće i obuće. U Banjaluci su za sve osnovce udžbenici besplatni, ali roditelji čija djeca pohađaju škole u ostalim opštinama i gradovima morati da se novčanika uhvate i za knjige.

U knjižari “Kultura” već imaju cjenovnik knjiga od petog do devetog razreda.

- Udžbenici za peti razred koštaju oko 100, za šesti oko 160 KM, za sedmi razred 114 KM, za osmi 144,50 i za deveti 133,50 KM, s tim da u knjige za starije razrede nisu uračunate cijene onih za strane jezike. Oni se kupuju posebno, a set košta oko 40 maraka - rekli su u “Kulturi”.

Knjige za srednjoškolce još nisu dobili, a kako kažu prosječna cijena je od deset do 20 KM po udžbeniku. Kada je riječ o priboru, procjena je da treba i do 200 maraka jer đacima su potrebe i torbe, pernice, sveske, olovke, gumice, blokove i druge stvari.

Prema riječima trgovaca u knjižarama širom Srpske, cijene školskih ruksaka dostižu čak 100 maraka, a zavise od veličine, modela i brenda, dok je za jednu pernicu potrebno izdvojiti i do 20 maraka, u zavisnosti od toga da li su pune ili prazne, jednodijelne ili duple.

Sveske koštaju od 0,70 pa do čak pet maraka, a olovke, u zavisnosti od vrste i kvaliteta, i do 1,5 KM, bojice i do 17 KM, a flomasteri od 3,70 do 12,30 maraka.

Iako je ranijih godina praksa roditelja bila da već početkom avgusta nabave sve potrebno za školu, situacija je ove godine, kako kažu u knjižari “Elena” u Čelincu, dosta drugačija.

- Kada su u pitanju cijene, kućni budžet određuje šta će se kupiti - kazali su u knjižari “Elena”.

Iz Udruženja za  zaštitu potrošača “Don”  u Prijedoru kažu da knjige nisu jedini izdatak roditeljima koji šalju djecu u školske klupe.

- Uz to treba još dosta novca da se dijete obuče jer nije u pitanju kupovina  jedne majice, hlača i patika, to su mnogo veći izdaci. Da bi dvoje djece spremili za novu školsku godinu potrebno je izdvojiti i do 1.000 KM - rekla je predsjednica Udruženja “Don” Murisa Marić.

Da mnogo novca treba da bi se učenici spremili za polazak u školu kažu i u Udruženju porodica sa četvoro i više djece “Četiri plus”.

- Svako od nas želi da dijete kad krene prvi dan u školu ima novu i lijepu odjeću na sebi i da lijepo izgleda. To je tradicija još od davnina kada smo i mi išli u školu. Sve je poskupjelo tako da za opremanje đaka za novu školsku godinu treba izdvojiti najmanje 500 KM - rekao je Radovanović.

Ističe da je to udar za kućni budžet i za roditelje koje imaju jednog školarca, a pogotovo za višečlane porodice, tako da u saradnji sa Unijom udruženja poslodavaca RS nastoje da obezbijede besplatan pribor i udžbenike za djecu širom Srpske koja dolaze iz porodica sa četiri ili više djece.

- Svako treće, četvrto i naredno dijete ima pravo na besplatne udžbenike, a obezbjeđivali smo i polovne knjige - rekao je Radovanović i dodao da su udžbenike proslijedili u druge gradove s obzirom na to da su ove godine u Banjaluci besplatni za sve osnovce.

Besplatni udžbenici

Vlada RS obezbijedila je za iduću školsku godinu besplatne udžbenike za sve učenike prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovne škole. Osim toga besplatne knjige dobiće i pobjednici republičkih takmičenja u prethodnoj školskoj godini, kao i svi učenici do devetog razreda osnovnih škola koji su treće i naredno po rođenju dijete iz porodica sa troje i više djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana