Sistemski riješiti problem deponovanja otpada u blizini rijeka

Srna
Sistemski riješiti problem deponovanja otpada u blizini rijeka

BANjALUKA- Potrebno je sistemsko rješenje na regionalnom nivou i upravljanje otpadom u skladu sa propisima i ekološkim standardima, rečeno je Srni iz Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske, kao odgovor na pitanje o problemu nagomilavanja velikih količina smeća u hidroakumulacijama i većim rijekama koje protiču kroz Srpsku.

Direktor Instituta Predrag Ilić ističe da je potrebno hitno izgraditi regionalne sanitarne deponije na kojim bi se odlagao otpad, a ne na opštinska odlagališta, sa kojih se raznosi i dospijeva u rijeke.

On napominje da, nažalost, nije na zavidnom nivou prikupljanje otpada u gradovima, a pogotovo na seoskom području gdje u većini slučajeva nema organizovanog sistema upravljanja otpadom.

Iz Instituta navode da ništa manje nije bitna i svakodnevna edukacija građana, koji treba da shvate da problem nije riješen ukoliko otpad odlažu na divlje deponije, baca u rijeke ili šume.

Iz Javne ustanove "Vode Srpske" ranije je saopšteno da je potrebno pristupiti čišćenju svih vodotokova u slivu Drine s obzirom na to da su visoki vodostaji tokom januara ponovo doveli do nagomilavanja velikih količina smeća u hidroakumulacijama, te su apelovali da se otpad ne baca pored rijeka.

Iz ove ustanove ističu da su neophodne akcije čišćenja vodotoka od otpada od najmanjih potoka na lokalnom nivou, potom pritoka Drine, ali i rijeke na cijelom toku.

Iz "Voda Srpske" podsjećaju da su visoki vodostaji u slivu Drine tokom januara ponovo doveli do nagomilavanja velikih količina raznog otpada, posebno u akumulaciji Hidroelektrane "Višegrad" gdje dotiču vode sa područja Crne Gore, Srbije, i gornjeg toka rijeke Drine u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana