Širom Srpske počeo upis srednjoškolaca: Odlikaši pohrlili u gimnazije i medicinske škole

Danijela Bajić
Foto: V. Tripić

BANjALUKA – Brojni odlikaši u Srpskoj jutros su poranili i u redovima čekali da se otvore vrata škola, a prvi dan upisa u srednje četvorogodišnje škole pokazao je da su među odlikašima i dalje najpopularnije gimnazija, medicinska i elektrotehnička škola, čije su liste za svega nekoliko časova negdje čak i premašile upisnu kvotu.

Direktor Medicinske škole Banjaluka Mirko Jović istakla je da je u novoj školskoj godini upis u prvi razred odobren za 192 učenika u osam odjeljenja sa po 24 đaka.

-  Mi smo to već do 11 časova popunili i imamo 35 učenika više nego što je  planirano. Najveće interesovanje vladalo je za opšti smjer, gdje je za dva sata stiglo 146 prijava, dok mjesta ima za malo više od 90 učenika. Veliko interesovanje prvog dana upisa, takođe je vladalo i za stomatologiju – kazao je Jović.  Dodao da je upis za svršene osnovce koji imaju više od 60 bodova traje i sutra.

Direktor banjalučke Gimnazije Vita Malešević kazala je da ova obrazovna ustanova ove godine planira upis 264 đaka u 11 odjeljenja, a prvog dana upisa  do podneva su zaprimili prijave  više od 150 učenika.

- Interesovanje za Gimnaziju generalno je veliko, jer smo mi škola s autoritetom, tradicijom i velikim ugledom. Sigurno je da ćemo do kraja upisnih rokova popuniti ucionice - rekla je Maleševiceva.

U banjalučkoj Poljoprivrednoj školi je prvi dan upisa za učenike koji su ostvarili više od 60 bodova. Veću zainteresovanost učenika, očekuju sljedećeg ponedjeljka kada je planiran upis učenika sa ostvarenih manje od 60 bodova. Očekuju i povećano interesovanje za deficitarna zanimanja.

- Zanimanja mesar i pekar proglašena su za deficitarna zanimanja. Učenici koji se odluče za ta zanimanja primaće stipendiju od 100 maraka i prevoz. Kao i svake godine za ova zanimanja sa poslodavcima imamo dogovorenu plaćenu praksu na kojoj učenici mogu i da zarade -  kaže za RTRS direktor Poljoprivredne škole Banjaluka Bojan Bakal.

A 876 bijeljinskih osnovaca konkuriše u šest srednjih škola, u kojima će se profilisati za neko od desetina zanimanja koje nude te obrazovne ustanove. U prvom dijelu junskog upisnog roka prednost imaju odlikaši, odnosno učenici koji na osnovu prethodnog školovanja imaju od 60 do 70 bodova.

Deficitarna zanimanja

Učenici koji odluče da upišu neko od deficitarnih zanimanja, primaće mjesečne stipendije od 100 maraka i imaće plaćen prevoz u vrijeme trajanja nastavne godine. Listom deficitarnih zanimanja obuhvaćena su 23 zanimanja u 33 škole, u 22 jedinice lokalne samouprave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana